Когато чуем „бургер“ и започваме да си представяме сочното, ароматно, средно сурово изпечено говеждо кюфте между топли питки бриош и една ледена биричка отстрани. А какво ще кажете да заменим говеждото с вегетариански бургер? Не бързайте с мислите „На тези в Знам да ям нещо им стана“! Вижте тези страхотни рецепти за растителни бургери, изпробвайте ги и ви уверяваме, че реакцията ви ще бъде голямо „Уау“. Още повече, че сме подготвили и мега яки сосове за всеки вид. И преди да започнем, уточняваме – бургерите са вегетариански, а не вегански.

Бургерът от боб е „лесен като фасул“

За да си направите този бургер са ви необходими:

  • 1 консерва черен боб (добре измит)
  • 1/2 чаена чаша настъргана морков
  • 1/2 чаена чаша настърган лук
  • 2 смлени скилидки чесън
  • 1/2 чаена чаша галета или смлени сухари
  • 1 яйце
  • Сол и черен пипер на вкус.

В купа смесете черния боб, моркова, лук, чесън, галетата, яйцето, солта и пипера. Размесете хубаво сместа като се стремите бобът да не става на пюре. Оформете бургери и ги печете на сух средно загрят тиган докато станат златисти от двете страни.

Този бургер става супер вкусен с пюре от авокадо. Намачкайте едно добре узряло авокадо, естествено без костилката и добавете прясно изцеден лимонов сок, сол и черен пипер и готово.

Ако бургерът ще е от леща, трябва да е зелена

Свикнали сме да си ползваме традиционната кафява или червена леща, но както сме ви разказвали има още много видове, някои от които са деликатес. За бургер ни трябва един от тях – зелената, а съставките са:

  • 1 чаена чаша зелена леща (добре измита)
  • 1 глава настърган лук
  • 2 смлени скилидки чесън
  • 1 яйце
  • 1/2 чаена чаша настърган кашкавал
  • 1/4 чаена чаша настърган кашкавал за сервиране
  • Сол и черен пипер на вкус.

Сварете лещата, докато поомекне без да я преварявате. Изцедете я и оставете да изстине. След това в голяма купа смесете лещата с лука, чесъна, яйцето, кашкавала, солта и пипера. Оформете бургерите и отново печете до златисто на средно загрят тиган. След като ги обърнете, поръсете от кашкавала за сервиране върху изпечената страна и оставете да се разтопи. Разбира се можете да ползвате и всякакво други сирене – чедър, гауда или ементал.

Сосът за този бургер е смес от сусамов тахан, лимон, сол и черен пипер. При разбъркването можете да добавите и малко вода, за да стане по-течен.

И накрая – микс от боб и леща

Този бургер не е просто механично смесване на двете рецепти по-горе, а е малко по-така. Съставките са:

  • 1/2 чаена чаша измит червен боб от консерва
  • 1/2 чаена чаша сварена и охладена черна леща
  • 1 настърган морков
  • 1/2 чаена чаша настъргана целина
  • 2 смлени скилидки чесън
  • 1/2 чаша галета или смлян сухар
  • 1 яйце
  • Сол и черен пипер на вкус.

В купа смесете съставките и разбъркайте добре като целта отново е бобът и лещата да не стават на пюре. Оформете бургерите и ги метнете в средно загрят тиган да се пекат до златисто.

Сосът е със силно Средиземноморски привкус. В купа смесете нарязани домати, ситно накълцан босилек, настърган чесън, малко зехтин и сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте внимателно и вече имаме сос.

Сервирането е класика

Разбра се, за тези бургери ни трябват питки. Най-добре е да са „бриош“. Затова в началото уточнихме, че днешните ни рецепти не са за вегани – тестото за питките се прави с мляко и масло. Към „кюфтетата“ добавете резен домат, лист маруля, пресен или карамелизиран лук и каквото още обичате. За нас едно пържено яйце винаги е добра идея. Поднесете бургерите с пържени картофки и кисели краставички и изненадайте всички.

Ако все пак ви се иска да похапнете един „истински“ бургер, вижте как да си го приготвите. А ние сме ви подготвили още вкусни изненади и, за да не ги изпуснете, се абонирайте за Знам да ям!

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.