Може би не сме ти споделяли, но в нашия кулинарен екип, чесънът е много важен. Обичаме да го слагаме на всякакви манджи и по много. И понеже сме решили да се глезим, ще споделим с теб три от нашите любими рецепти за чеснови тестени изкушения. Предлагаме ти да планираш приготвянето им или за компания, в която всички харесват чесън, или за тиха вечер у дома, в която няма да излизаш след вечеря. Предупреждаваме те: ще има много чесън. Не чесън на прах, не масло с чесън. Чесън. Споменахме ли, че за тези рецепти ти трябва чесън?
Нетрадиционна пърленка с мащерка
Ако се притесняваш да правиш хляб, тази рецепта е точно за теб, защото пърленките се правят доста по-лесно, отколкото хляб. Приготвя се бързо и върви отлично със супи и салати.
Продукти:
- 1 ½ чаши брашно
- ¾ чаша кисело мляко (около 2-3% масленост)
- 1 чаена лъжица сода за хляб
- Щипка морска сол
- 5 големи скилидки чесън (необелени)
- Шепа мащерка
- ¼ чаша зехтин
Загрей фурната на 200 градуса. Запечи необелените скилидки за около 10 минути. През това време смеси всички съставки без мащерката и зехтина в купа, меси няколко минути и остави настрана. Махни стъблото на мащерката (ако има). Сложи подправката в малка купичка заедно със зехтина. Извади чесъна от фурната, но не я спирай. Обели го и намачкай с мащерката и зехтина. Поръси масата с брашно и разточи тестото. Блатът трябва да е с дебелина около 6 мм. Раздели на 8 парчета. Можеш да запечеш леко на тиган (2 минути на всяка страна). След това сложи върху хартия за печене и печи във фурната за 5-10 минути. След като извадиш пърленките, намажи ги с подправките със зехтин, поръси с морска сол и …сервирай.
Парти пица с джин
Вдъхновението за тази рецепта идва от …чаша мартини. Не, не защото пихме мартини, докато я пишем, но защото прилича на рецепта за мартини. Уточняваме- мартини с джин, не с водка. Хайде да бъркаме!
Продукти:
- Готово тесто за пица (за да имаме време за остатъка от джина)
- 1 супена лъжица масло
- 2 скилидки чесън
- ¼ чаша саламурата на маслините
- 1 супена лъжица джин
- 1 чаша маслини каламата, нарязани на шайби
- 1 чаша зелени маслини, нарязани на шайби
- 1 чаша коктейлни лукчета, нарязани на шайби
- Пресен магданоз
- Прясна краставица
Сотирай чесъна в тиган с маслото на средна температура. Добави саламурата от маслините и джина, свали от котлона и остави настрана. Загрей фурната, разточи тестото и го запечи леко. След това намажи пицата с половината от приготвения сос. Добави и маслините и лукчетата. Върни във фурната и допечи. След като извадиш пицата, остави я да изстине поне 5 минути, след което я залей с остатъка от соса и добави магданоза. А краставицата я добавихме, защото с нея си пием джина. Наздраве!
Ароматно хлебче с орехи и сушени домати
Едва ли си приготвял вкъщи по-вкусен и ароматен хляб. Продуктите са за един, но може би не е лоша идея да ги удвоиш и да направиш направо два хляба. Толкова е вкусно!
Продукти:
- ¾ чаша овесени ядки
- 1/2 чаша вряла вода
- 1/2 пакет суха мая
- 150 мл топла вода
- ¾ чаша мътеница (избери мляко: краве, соево или ядково, и добави към него 1 супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет, остави за 10 минути, за да може млякото да се пресече)
- 1/2 супен лъжица мед или сироп от агаве
- 1 1/2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжица сол
- 3 чаши брашно
- ½ чаша нарязани орехи
- ½ чаша сушени домати (но не от буркан със зехтин), накиснати с топла вода, изсушени и нарязани
- 1 глава чесън, опечена и обелена
Нарежи овесените ядки с кухненски робот. Изсипи ги в купа и ги залей с вряла вода. Остави ги за 10 минути като разбъркваш на няколко минути. В голяма купа разтвори маята с топлата вода. Добави мътеницата към овесените ядки и бъркай. След това добави меда и зехтина. Изсипи цялата смес при маята. Добави солта и брашното. Разбъркай добре и меси, докато тестото не стане гладко (ако се налага, добави още брашно). След като си месил 10на минути, добави и орехите, сушените домати и чесъна. Омеси добре. След това сложи тестото в голяма купа, леко намазана със зехтин. Покрий и остави за около час или докато размерът на тестото не се удвои. Затопли фурната на 200 градуса и постави хартия за печене в тавата. Печенето отнема около 30 минути.
Ако тази рецепта ти се струва апетитна, тогава се абонирай за „Знам да ям“ още днес и ще получаваш ароматни рецепти всяка сряда и петък.