Може би не сме ти споделяли, но в нашия кулинарен екип, чесънът е много важен. Обичаме да го слагаме на всякакви манджи и по много. И понеже сме решили да се глезим, ще споделим с теб три от нашите любими рецепти за чеснови тестени изкушения. Предлагаме ти да планираш приготвянето им или за компания, в която всички харесват чесън, или за тиха вечер у дома, в която няма да излизаш след вечеря. Предупреждаваме те: ще има много чесън. Не чесън на прах, не масло с чесън. Чесън. Споменахме ли, че за тези рецепти ти трябва чесън?

Нетрадиционна пърленка с мащерка 

Ако се притесняваш да правиш хляб, тази рецепта е точно за теб, защото пърленките се правят доста по-лесно, отколкото хляб. Приготвя се бързо и върви отлично със супи и салати.

Продукти:

  • 1 ½ чаши брашно
  • ¾ чаша кисело мляко (около 2-3% масленост)
  • 1 чаена лъжица сода за хляб
  • Щипка морска сол
  • 5 големи скилидки чесън (необелени)
  • Шепа мащерка
  • ¼ чаша зехтин

Загрей фурната на 200 градуса. Запечи необелените скилидки за около 10 минути. През това време смеси всички съставки без мащерката и зехтина в купа, меси няколко минути и остави настрана. Махни стъблото на мащерката (ако има). Сложи подправката в малка купичка заедно със зехтина. Извади чесъна от фурната, но не я спирай. Обели го и намачкай с мащерката и зехтина. Поръси масата с брашно и разточи тестото. Блатът трябва да е с дебелина около 6 мм. Раздели на 8 парчета.  Можеш да запечеш леко на тиган (2 минути на всяка страна). След това сложи върху хартия за печене и печи във фурната за 5-10 минути. След като извадиш пърленките, намажи ги с подправките със зехтин, поръси с морска сол и …сервирай.

Парти пица с джин

Вдъхновението за тази рецепта идва от …чаша мартини. Не, не защото пихме мартини, докато я пишем, но защото прилича на рецепта за мартини. Уточняваме- мартини с джин, не с водка.  Хайде да бъркаме!

Продукти:

  • Готово тесто за пица (за да имаме време за остатъка от джина)
  • 1 супена лъжица масло
  • 2 скилидки чесън
  • ¼ чаша саламурата на маслините
  • 1 супена лъжица джин
  • 1 чаша маслини каламата, нарязани на шайби
  • 1 чаша зелени маслини, нарязани на шайби
  • 1 чаша коктейлни лукчета, нарязани на шайби
  • Пресен магданоз
  • Прясна краставица

Сотирай чесъна в тиган с маслото на средна температура. Добави саламурата от маслините и джина, свали от котлона и остави настрана.  Загрей фурната, разточи тестото и го запечи леко.  След това намажи пицата с половината от приготвения сос. Добави и маслините и лукчетата. Върни във фурната и допечи. След като извадиш пицата, остави я да изстине поне 5 минути, след което я залей с остатъка от соса и добави магданоза. А краставицата я добавихме, защото с нея си пием джина. Наздраве!

Ароматно хлебче с орехи и сушени домати

Едва ли си приготвял вкъщи по-вкусен и ароматен хляб. Продуктите са за един, но може би не е лоша идея да ги удвоиш и да направиш направо два хляба. Толкова е вкусно!

Продукти:

  • ¾ чаша овесени ядки
  • 1/2 чаша вряла вода
  • 1/2 пакет суха мая
  • 150 мл топла вода
  • ¾ чаша мътеница (избери мляко: краве, соево или ядково, и добави към него 1 супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет, остави за 10 минути, за да може млякото да се пресече)
  • 1/2 супен лъжица мед или сироп от агаве
  • 1 1/2 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена лъжица сол
  • 3 чаши брашно
  • ½ чаша нарязани орехи
  • ½ чаша сушени домати (но не от буркан със зехтин), накиснати с топла вода, изсушени и нарязани
  • 1 глава чесън, опечена и обелена

Нарежи овесените ядки с кухненски робот. Изсипи ги в купа и ги залей с вряла вода. Остави ги за 10 минути като разбъркваш на няколко минути. В голяма купа разтвори маята с топлата вода. Добави мътеницата към овесените ядки и бъркай. След това добави меда и зехтина. Изсипи цялата смес при маята. Добави солта и брашното. Разбъркай добре и меси, докато тестото не стане гладко (ако се налага, добави още брашно). След като си месил 10на минути, добави и орехите, сушените домати и чесъна.  Омеси добре. След това сложи тестото в голяма купа, леко намазана със зехтин. Покрий и остави за около час или докато размерът на тестото не се удвои. Затопли фурната на 200 градуса и постави хартия за печене в тавата. Печенето отнема около 30 минути.

Ако тази рецепта ти се струва апетитна, тогава се абонирай за „Знам да ям“ още днес и ще получаваш ароматни рецепти всяка сряда и петък. 

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.