Всеки има майонеза в хладилника си. Ползваме я за намазване върху филия, за пържени картофки или за добавка към салата. Според нас това е доста скучно и затова ви предлагаме 10 идеи как да разнообразите скучната смес от олио и яйца. Към всяка рецепта сме ви подготвили и идеи към какво ястие да поднесете новополучения сос.

Чеснова майонеза – супер лесната класика. Добавете настърган на ситно или смачкан чесън за интензивен вкус. Можете да използвате и сушен на прах, но с пресен става по-добре. Така овкусената майонеза може да се използва като дип за печени картофи, като добавка за картофено пюре или за сандвичи. Преди да я използвате, че околните нямат нищо против чесновия ви дъх.

С барбекю сос – перфектна за месо. Смесете майонезата с барбекю сос в съотношение 3:1. Така ще имате идеална добавка за месо на скара или печено пиле. За пикантност можете да добавите и няколко капки лют сос, но не прекалявайте.

С авокадо – свежо и здравословно. Намачкайте добре узряло авокадо и смесете пастата с майонеза. Сами преценете кое да доминира според личния ви вкус. Тази комбинация е подходяща за сандвичи и за дресинг на зелени салати.

С мед и горчица за пуешко и сирена. Ако към майонезата добавите равни части мед и горчица, ще имате чудесен сос за сандвичи, за салата и дори дип за сирена. Знаем, че в магазините се продават готова, но ако я направите вкъщи, сами ще определите колко мед и горчица да добавите.

С къри за зеленчуци. Просто добавете къри на прах и разбъркайте добре, за да имате сос за зеленчуци на скара или за пилешки хапки. Съветваме ви да не прекалявате с кърито, защото то е твърде силна подправка. Освен това, трябва да разбъркате много добре, за да не останат бучки.

С краставички и лук за риба и морски дарове. Накълцайте на дребно кисели краставички и лук и ги смесете с майонеза. Вече имате свежа вариация на сос тартар, която да поднесете с риба и морски дарове. За повече свежест, добавете и няколко капки прясно изцеден лимонов сок.

Средиземноморска за свежест. За този вариант смесете майонезата с накълцани зелени маслини, парченца домат, ситно настърган пармезан и щипка риган. Така ще пренесете вкусовете на Гърция и Италия във вашите салати. Можете да добавите тази майонеза и към паста, най-добре фузили, или гръцки кускус.

Със сметана и лук за агнешко. Към класическата майонеза добавете заквасена сметана и много ситно накълцан лук. Вече имате свежа и лека добавка за агнешки котлети и печени картофи.

С чили за чипс и начос. Не е нужно да купувате от скъпите дипове в магазина. Просто смесете майонеза с чили сос и вече имате сос за любимите ви чипс и начос, на който да се насладите пред телевизора.

Със соев сос за суши. Знаем, че е почти престъпно, но има хора, които хапват суши с майонеза, особено когато са вкъщи. Все пак, за да не губите азиатската нотка на храната, добавете соев сос към майонезата. И пак казваме – не правете това в суши ресторанти – готвачите се изнервят, а те имат много остри ножове. И като стана дума за хапване на суши – скоро ще ви разкажем за етикета за консумация на това любимо японско ястие.

И накрая – един съвет. Най-добре ще е да използвате домашно направена майонеза. Тя се приготвя супер лесно, но отнема време и иска търпение. Ако не разполагате с тях, в магазина гледайте продуктът, който купувате да е с яйца. Вярно е, че тези майонези са по-скъпи, но вкусът име много по-добър в сравнение с евтините.

Това бяха нашите 10 предложения за разнообразяване на майонезата. Разбира се, те не са канон и всеки може да ги използва като основа за собствени вариации. Важното е накрая да е вкусно и да имаме разнообразие на масата.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.