Ех, Франция… Какво ли да кажем първо за нея? Дали да е Айфеловата кула? Не, изтъркано е. Шансоните? Не всеки ги харесва. Храната? Категорично да, особено в уеб сайт като нашия. Франция е родината на модерната кухня. Факт. Тук се е родила Haute Cuisine и всеки велик готвач на нашето време се е докоснал до френската кулинария.

И възниква логичният въпрос. При това кулинарно изящество, защо французите не дебелеят? Е, разбира се има по-едри наследници на галите, но като цяло френската елегантност е пословична. Според американския журналист Тимъти Бонд от „Globe and Mail“, цитиран от webcafe.bg, основните причини са три:

Ядат вкусна храна

Личните наблюдения на г-н Бонд са, че французите получават огромно удоволствие от вкуса на храната и затова нямат нужда от големи количества, за да задоволят глада си. Може и да е вярно, особено имайки предвид факта, че един прочут френски готвач някога е казал, че в Северна Америка хората консумират твърде много, защото храната е прекалено безвкусна. Те поглъщат повече с надеждата да изпитат удовлетворение. А това удоволствие във Франция се постига много по-лесно.

Вкусни, а не трайни продукти

Втората причина, която Тимъти Бонд изтъква е разликата в мисленето по отношение на производството на храни. Според него в САЩ храната се отглежда най-вече с мисъл да може да се транспортира от единия на другия край на страната. И така вкусът изчезва за сметка на трайността. Във Франция е обратното - вкусът е издигнат в култ.

Най-обилното хранене е на обед

Третата важна разлика е, че французите се хранят правилно. За тях най-обилното ядене е на обед, а не вечер пред телевизора, както правят много от жителите на САЩ. Така имат време да усвоят храната и да не трупат килограми. Отделен въпрос е, че според наблюденията на американския журналист, обедната почивка на французина е доста по-дълга и не е нужно да се „натъпче“ набързо.

Това бяха трите причини хората във Франция да не дебелеят, споделени от един американец. Според нас и вие можете да ги прилагате: избягвайте „junk food”, търсете качествени продукти (био или органични), не преяждайте вечер и се наслаждавайте на храната.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.