Доброто настроение се постига по много начини: със спорт, занимание с любимо хоби, срещи с приятели или активна почивка. Всеки човек има своя подход към това да се чувства по-добре. Но знаете ли, че за доброто ви настроение може да допринесе и храната?

Благодарение на някои хранителни вещества, имаме усещането, че навсякъде грее слънце и няма как да се появят облаци на хоризонта на щастието. Днешната ни тема е кои са те и в кои храни можете да ги откриете.

Ммммммммм… шоколаааааааааааад

Ако сте гледали „Замръзналото кралство“, ще си спомните, че първият изблик на щастие на главните героини след години изолация беше при миризмата на шоколад. Това съвсем не е случайно. Според проучване на изследователския център на „Нестле“, базиран в Швейцария (къде ли другаде може да е, когато говорим за шоколад?), ако всеки ден в продължение на две седмици ядете 35-40 грама тъмен шоколад, нивото на т.нар. „хормони на стреса“, включително и кортизол, чувствително се понижава. Според експертите това се дължи на високото ниво антиоксиданти в шоколада.

Знаем, че шоколадът не е най-диетичната храна. Във въпросните 35-40 грама се съдържат около 230 калории, което е повече от 10% от препоръчителния дневен прием от 2 000. Но пък винаги можете да си доставите малко удоволствие. А ако съчетавате храненето със спорт, уравнението щастие – фигура ще се получи във ваша полза.

Плодове и зеленчуци

Това са резервоари за антиоксиданти, витамин В12 и фибри. Всички те влияят положително на невротрансмитерите, от които зависи доброто настроение. И ако се чудите точно къде можете да ги откриете, няма да сбъркате с тъмно зелени зеленчуци като спанак, листно цвекло и коприва, цитрусови плодове, бобови растения, ябълки и домати.

В тази категория не забравяйте и аспержите. Те са супер популярни на запад от нас и уверено си пробиват път и към родната трапеза. А знаете ли, че през 30-те години на 20 век България е била един от най-големите производители в Европа на това растение. Но стига история. Аспержите са богат източник на важната аминокиселина триптофан, която пък е в основата на производството на серотонин.

И още една екзотика: сини картофи. Те не са типични за родния пазар и могат да се открият в големите супермаркети и специализирани магазини, но ако ги видите, не ги подминавайте. Характерният им цвят се дължи на богатото съдържание на антиоксиданта антоциан, който подпомага дейността на нервната система.

Морска храна

Вече сме говорили, че риби като сьомга и скумрия са богати на Омега 3 мастни киселини и това ги прави представители на семейството на „супер храните“. Редовният прием на същите тези киселини понижава риска от депресия като стимулира производството на хормоните на щастието допамин и серотонин. Така, че старайте се да хапвате риба поне два пъти седмично. Не е нужно всеки път да готвите. Достатъчно е от време на време да си отворите и консерва сардини или шпроти в зехтин, които също са богати на Омега 3.

Когато говорим за морска храна за добро настроение, е добре да споменем и мидите. Те са богати на цинк, селен и йод, които подпомагат работата на щитовидната жлеза, определяна като един от основните регулатори на настроението. А дали любовта на Казанова към стридите няма нещо общо?

Храната не е само за задоволяване на първичната потребност от енергия за тялото. Тя може да ви накара да се чувствате по-щастливи, по-здрави и дори по-обичани. Дори може да помогне и за добрия външен вид. И както днес ви разказахме за някои от храните на щастието, така скоро ще обърнем специално внимание и на тези за здрава и свежа кожа.

Вижте още

5 причини да закусваш всяка сутрин

Закуската трябва да изядем сами, обядът да разделим с приятелите си, а вечерята да дадем на враговете си

Ако се опрем на хилядолетната китайска мъдрост, закуската е единственото ядене през деня, кое

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.