Всеки майстор ще ви каже, че да имаш подходящите инструменти е толкова важно, колкото и да можеш да ги ползваш. Това важи и за готвенето. 

Започваме с един от символите на кулинарното изкуство – тиганът. За много топ готвачи той е абсолютно задължителен. Причината за това е, че можете да го ползвате за почти всички базови готварски техники – пържене, сотиране, задушаване, печене.

Ако искате да имате тиган, който да ви служи дълго време, инвестирайте повече пари и си купете наистина качествен продукт. Най-добре е да е от мед – ако се загледате в кулинарните предавания ще видите колко топ готвачи ползват именно такива, включително и Жак Пепен. Алтернативата е качествената стомана.

Ето и няколко съвета за избора на тиган:

 • Заложете на универсалния размер 26-28 см.
 • Ако за първи път купувате тиган, изберете дълбок с плоско дъно. За ваше улеснение може да е с незалепващо покритие. По-късно можете да си купите специални тигани – оребрени, за палачинки, уок и така нататък.
 • Тиганът трябва да е тежък. Световноизвестният готвач Антъни Бурдейн в една от книгите си казва, че ако не можете да нанесете поне средна телесна повреда с тигана си, по-добре го изхвърлете.
 • Купете си тиган, който е подходящ за всякакви видове котлони – газови, керамични, индукционни или с плоча.
 • В тиганите с двойно дъно храната не загаря, дори и да нямат незалепващо покритие.
 • Препоръчително е да е с метална дръжка и да може да се ползва във фурната.
 • Добре е да има и капак. Препоръчваме ви капакът да е метален или от закалено стъкло, за да може да се ползва във фурната. Предимството на прозрачния е, че можете да следите приготвянето на храната. Голямо удобство е, ако ръкохватката на капака е широка с възможност за доливане на течности.
 • Улеснение е, ако е подходящ за съдомиялна машина. Имайте предвид, че някои производители на тигани изрично посочват, че продуктите им могат да се мият само на ръка. Затова преди покупка внимателно прочетете етикета.
 • И още един съвет преди да платите – внимателно огледайте тигана за огъвания на стените и надрасквания на покритието. Освен това го сложете на гладка повърхност, за да се убедите, че дъното е абсолютно равно. Ако не е, температурата няма да се разпределя равномерно, което ще се отрази на качеството на храната.

Както казахме, кухнята не може без тиган. Какъв ще са материалът, размерът и формата е въпрос на личен избор. Ако той е правилен, ще се сдобиете с пособие, което ще ви служи дълги години. Очаквайте скоро в „Знам да ям” още полезна информация за най-необходимите съдове в кухнята.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

 • 6 приятни текстчета седмично
  (рецепта, диета, съвет или промоция)
 • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.