Продължаваме месеца на Джейми Оливър с неговите съвети за здравословно хранене и начин на живот. Така де – човекът има милиони последователи и почитатели, значи думите му са мъдри и не можем да ги пренебрегнем.

Според един от любимите ни готвачи, здравословното хранене е въпрос на баланс. Винаги е ОК да хапнем пай за вечеря или парче кекс със следобедния чай (колко британско), но е важно да знаем кога сме прекалили и, всъщност, да не го допускаме. Не трябва напълно да изключваме хранителните глезотии, но да не си ги позволяваме редовно, а само от време на време. Джейми съветва да направим здравословната храна приоритет в живота ни и да ѝ позволим да събира семейството и приятелите заедно. Трябва да се научим да обичаме чувството, което ни носи вкусната и полезна храна и да помним, че балансирана диета и физически упражнения са ключът към здравословния начин на живот.

Е, няма как да не се съгласим. Още повече, че и ние проповядваме същата мантра. И така преминаваме към конкретните съвети.

Гответе от нула

В превод това означава да изберем продуктите, подправките и всичко необходимо за ястието без да разчитаме на полуфабрикати и други творби на съвременната химия. За Джейми Оливър това е едно от най-важните житейски умения, които можем да придобием. Той казва, че така ще имаме пълен контрол какво слагаме в храната. Напълно се съгласяваме и ви напомняме, че в рубриката ни „Пазарувай“ има, нескромно казано, доста интересна информация за продукти и съвети за пазаруване.

Яжте балансирано

Диетата трябва да съдържа всички важни хранителни групи в правилно съотношение. В превод, това означава да не се лишаваме от въглехидрати или протеини, а да внимаваме от кое колко ядем.

Ключът е в разнообразието

Включете в диетата си различни плодове, зеленчуци, крехки меса, риба, яйца, ядки, семена, и нискомаслени храни. Когато говорим за плодове и зеленчуци трябва да избягваме шаблона, че само тези със зелен цвят са добри за организма. Според Джейми, е добре да „изядем дъгата“, защото различните цветове доставят на тялото различни хранителни вещества, които ни помагат да сме силни и здрави.

Знайте какво ядете

Положете усилия и научете повече за храната на масата си – от къде идва и как приемът ѝ се отразява на тялото ни. Бележка на редактора: ако не ви се рови в интернет за информация, редовно следете „Знам да ям“.

Не пропускайте закуската

И ние сме казвали защо трябва да се закусва, но е друго, когато чуеш същото твърдение от кулинарна звезда. Закуската, казва Джейми Оливър, активира метаболизма и ви помага посрещнете предизвикателствата на деня. Затова е важно е важно тя да е хранителна и балансирана.

Яжте пълноценни храни

Уверете се, че енергията в тялото ви идва от пълноценни храни, които ви зареждат не само с калории, но и с полезни вещества като витамини, минерали, протеини и фибри. Избягвайте „празните“ калории.

Пийте повече вода

Водата е важна част от всяка диета. Пийте я в големи количества и избягвайте подсладени сокове и енергийни и газирани напитки. Яжте калориите, не ги пийте, казва Джейми.

Спортувайте

Гласуваме с две ръце „За“ този съвет. Няма как една диета да успее без спорт.

Спете

Достатъчното количество сън е изключително важно за здравето и директно се отразява на способността ни да усвояваме нови умения и да бъдем активни. А и докато спим, тялото ни се възстановява. Не искаме да се хвалим, но и ние сме писали по темата за съня.

Това бяха съветите на Джейми Оливър за пълноценно и здравословно хранене. Още от тях можете да откриете тук. А месецът му в „Знам да ям“ ще продължи с нещо семейно. Но какво е то, ще научите следващата седмица.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.