Малко са думите, които почти винаги предизвикват положителни емоции. Една от тях е „захар”. С нея се свързват много щастливи спомени – от тортите за първите рождени дни до сладоледа в горещ летен ден. Днес ще ви разкажем за видовете захар и тяхното приложение. Надяваме се, че така ще ви помогнем да подсладите живота си.

Бялата захар

Бялата захар е най-популярният вид. По нашите географски ширини тя се добива от захарно цвекло, а в големите южноамерикански страни-производители около Екватора – от захарна тръстика. Бялата захар се получава при отделянето на остатъчния продукт меласа, в който остават всички минерали и соли от растението, за да се отделят чисти захари или захароза.

Приложенията на бялата захар за изключително разнообразни. Тя може да бъде подсладител за храни и напитки. С нея можете да приготвите торти, сладка, мармалади, кексове и почти всеки десерт, за който се сетите. Използва се и за консервиране не само на плодове в компоти, но и на зеленчуци в различни видове туршии.

Тук трябва да отбележим, че бялата захар е най-големият враг на диетолозите. Едната причина е, че тя е силно калорична. Освен това тя не доставя на организма полезни вещества, а само енергиен „бум”, след който настъпва рязък спад. Някои учени сочат бялата захар за причинител на диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система и на затлъстяване.

Кафявата захар

Кафявата захар също се добива от захарно цвекло или тръстика. Има два начина за нейното производство. Първият е смесване на бяла захар с меласа, което е тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на бяла захар. При втория подход се използва нерафинирана бяла захар, която има естествено съдържание на меласа. Този начин е много по-скъп и затова висококачествената кафява захар е чувствително по-скъпа.

Мусковадо

Тази нерафинирана захар има характерен тъмен и наситен цвят. Тя съдържа полезни за организма минерали, които са фабрично премахнати от другите видове кафява или рафинирана бяла захар. Богата е на фосфор, калций, желязо, магнезий и калий. Този вид захар е с много голяма трайност и издържа на високи температури.

Меласа

Както вече споменахме, меласата е остатъчен продукт от рафинирането на захар от цвекло или тръстика. Добрата новина е, че в меласата са запазени полезните витамини и минерали.

Мед

Медът е 100% натурален източник на захар. Приложенията му са изключително много – от традиционните меденки и коледни сладкиши до мариноване на меса и приготвяне на хлябове.

За качествата му са много важни регионът, в който е добит и съответно растенията, от чийто цветове е събран. Ако растенията са израснали на замърсена почва, това ще се усети и в крайния продукт.

Медът съдържа и множество полезни за здравето минерали. В народната медицина той се използва за укрепване на организма, борба с простудни заболявания и дори за по-добър сън. Това е най-добрият заместител на бялата рафинирана захар.

Кокосова захар

Този вид захар е директен конкурент на меда по отношение на добрите си хранителни качества. Тя е изключително здравословна храна и дори е подходяща за редовна консумация от хора с диабет или високи нива на кръвна захар. Противно на разпространеното мнение, кокосовата захар не се добива от плодовете, а от цветовете на палмовите дървета.

Вижте още

С какво топ сладкарите заменят захарта?

Сладко-здравословен разговор с Ради Стамболов и Борислав Екзархов за децата, лакомствата и… суши

С какво да заменим захарта? И всъщност, необходимо ли е? А да даваме ли сладко на децата?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.