Краят на 2016 година е съвсем близо и е време да се обърнем назад и да оценим какво „сготвихме“ през първите месеци от съществуването на „Знам да ям“. И така, ето резултатите от нашата „дегустация“.

Реализирахме мечта

В екипа на „Знам да ям“ се събрахме почитатели на храната (надяваме се, че това си личи) и на здравословния начин на живот. И отдавна искахме да заразим колкото може повече хора с тези наши страсти. А най-лесно това може да стане като покажем, че нито приготвянето на вкусна храна, нито изборът на качествени продукти, нито разнообразието на масата, нито спазването на диети и мярка в храненето, нито съчетаването им с физическа активност са „висша математика“.

Привлякохме близо 7 500 последователи

Може да звучи нескромно, но според нас до момента мисията ни успява. За осемте месеца, откакто стартирахме, текстовете в www.znamdaiam.bg са били четени над 17 000 пъти, а Facebook страницата ни има близо 7 500 фена, които харесват, споделят и коментират съдържание. Изключително благодарни сме за подкрепата и обещаваме, че ще направим всичко възможно да оправдаем доверието ви.

Показваме колко лесно е да готвим вкусно…

Ние не сме професионални готвачи, спортисти или експерти по хранене, а по-скоро сме ентусиасти. Но за нас това не е недостатък, а предимство. Защо ли? Защото основната цел на „Знам да ям“ е да покаже, че ако има желание, всеки може да се храни здравословно, да живее по-добре и най-вече да предаде този начин на живот на заобикалящите го хора. И точно това искаме да постигнем с нашите текстове.

Редовните ни читатели вече са разбрали, че тук няма рецепти от висшата кулинария или описания на сложни апарати за молекулярно готвене. Придържаме се към универсални похвати, които всеки може да приложи в дома си и така да си осигури малко разкош, сътворен от собствените му ръце.

Ето защо се стремим текстовете ни да са лесно разбираеми. Това е и причината да бягаме, до колкото е възможно, от кулинарния канон и да ви провокираме да импровизирате и да робувате не на точни мерки, а на въображението си. Искаме да помогнем и за опознаването на нови продукти, които по една или друга причина избягваме. В тази връзка, опитахте ли да направите салата с лилави картофи?

… и да се храним и живеем здравословно

Надяваме се, че сме успели да ви убедим, че здравословното хранене е въпрос на:

  • Желание;
  • Знание;
  • Мярка;
  • Дисциплина.

Първата стъпка е човек да пожелае да се научи да се храни и живее здравословно. След като е осъзнал, че близката junk food верига не е най-доброто място за семейна вечеря, идва търсенето на алтернативи, например „Знам да ям“.

Много хора са се отказали бързо, защото са решили, че здравословното хранене е трудно, иска много време за обикаляне за продукти, за готвене в кухнята, за броене на калории, за спорт и така нататък. Е, нашата мисия е да ги убедим в обратното.

И към лесните рецепти и интересните продукти добавяме щипка „сол и пипер“, без които не може. В случая това са умереност и физическа активност. Затова даваме идеи как да оформим порцията, така че да не прекалим и обясняваме защо е важно човек да се движи и спортува.

Всъщност, всичко изброено има една силно егоистична цел – да не се ограничаваме в храната. Уверени сме, че когато готвим здравословно и разнообразно с качествени продукти, когато не прекаляваме с количествата храна и спортуваме, можем да си позволим да хапваме всичко, което обичаме. А и разнообразявайки менюто, ще изпитваме по-голяма наслада. Дори и на италианците им писва да ядат пица и спагети всеки ден, но пък никога не ги отказват, когато идат на неделен обяд при мама.

Какво да очаквате през 2017 г.?

За следващата година сме ви подготвили още много интересни и лесни рецепти. Ще обърнем внимание на нетрадиционни продукти, които си струва да опитате и да станат част от менюто ви. Ще продължим да ви помагаме да си изработите хранителен режим, с който да хапвате каквото искате и да запазите добра форма. Ще помагаме и за разумно пазаруване, като споделяме полезни съвети и изгодни промоции. Ще ви запознаем и с топ готвачи и така ще вкараме висшата кулинария и във вашата кухня. Разбира се, по начина на „Знам да ям“ – лесно и приятно. Ще се постараем да ви осигурим и забавления на кулинарна тема и ще ви провокираме с игри с награди. И за да не изпуснете нищо интересно, продължавайте да следите www.znamdaiam.bg и Facebook страницата ни.

И накрая ви пожелаваме успешна и много вкусна (във всеки смисъл) 2017 година!

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.