Вече ви разказахме кои са любимите ни филми на кулинарна тематика. Не че сме изчерпали темата, но не може всичко наведнъж, така че ще има продължение. А сега минаваме на следващо ниво – книги. Днес ще ви представим пет книги, които всеки любител домашен кулинар е добре да прочете. И отново правим уговорката, че подборът е силно субективен. Това са част от заглавията, които ни накараха да се установим трайно в кухнята.

Всичко на Джейми Оливър

Така и така обявихме февруари за месец на един от любимите ни телевизионни готвачи и започваме с неговите книги. На български има издадени доста от тях. Няма да ги изброяваме всички, а ще се спрем на две от най-полезните според нас.

Започваме с „Моето меню за 30 минути“. Книгата е пълна със страхотни идеи за приготвяне на здравословна храна в домашни условия бързо и лесно. И говорим за наистина пълноценно хранене. Дори и да не успеете за половин час, не се отчайвайте, а смело гответе. Рецептите са много лесни и забавни за приготвяне. И още нещо – от опит споделяме, че не е задължително да приготвите менюто, както е описано. Спокойно можете да комбинирате идеи от различни менюта.

В същия дух е и „Моето меню за 15 минути“. Според нас тук вече се прекалява – за 15 минути човек трудно може да си направи дори малко по-сложен сандвич. Не че рецептите са лоши, даже напротив, но повече приличат на здравословен домашен fast food.

„Бърза кухня за всеки“ на Жак Пепен

Жак Пепен е човекът научил милиони американци да готвят. Всъщност, за да сме съвсем честни ще кажем, че той стъпва на здравата основа, заложена от Джулия Чайлд и двамата пренасят европейската кухня отвъд океана. В тази книга френският майстор-готвач показва как всеки може да приготви изтънчени ястия за близките си без да губи цял ден в кухнята. Най-хубавото е, че за приготвянето на всяка от рецептите не се искат нито кой знае какви умения, нито някакви особени продукти.

„Здравословни рецепти“ на Гордън Рамзи

В „Знам да ям“ сме споменавали Гордън Рамзи и славата му на взискателен гадняр. Но ако сте гледали някои от неговите предавания, знаете, че той е изключително грижовен глава на семейство. И като такъв приготвя вкусна и полезна храна в дома си. Е, в тази книга са събрани повече от 100 от любимите му рецепти, включително и специално разработени за деца, с които и най-злоядия мъник ще прояде зеленчуци. Всичко е представено много разбираемо и дори начинаещи в кухнята могат да се справят. В книгата има и много полезна информация за продукти, което я прави още по-полезна.

„Любимите рецепти на Лидия“ от Лидия Бастианич

Това е „Библията“ за любителите на италианската храна. Лидия Бастианич е един от най-влиятелните кулинари и ресторантьори в САЩ и е успяла да пренесе и запази духа на домашната апенинска кухня в Америка. В тази книга има всичко – паста, морски дарове, тоскански наденички, невероятни зеленчуци, десерти и, разбира се, много вино. С други думи – не я отваряйте гладни, защото може да се удавите.

„Приключенията на готвача“ на Антъни Бурдейн

Вече за никой не е тайна, че Антъни Бурдейн ни е любимец. Той е хипито и битникът на съвременната кулинария. Първото защото любимото му занимание е да нарушава правилата, когато готви, а второто – защото обожава да пътува и да опитва местната храна. И нали се сещате, че пътуванията не са свързани само с храна? Тази книга е малко по-различна от останалите в селекцията ни. В нея няма рецепти, а описания на гастрономически пътешествия, които са изключително забавни. Не че не можете да откраднете някоя и друга идея, но ви съветваме просто да си отворите една бира, да се разположите удобно на дивана и да се насладите на изключителното чувство за хумор на г-н Бурдейн. Предупреждаваме, че е доста пиперливо, за да няма разочаровани.

И така това бяха пет страхотни кулинарни книги. Общото между тях е, че са забавни и идеите в тях могат да бъдат приложени и от любители готвачи и от по-напреднали. А скоро ще минем към висшия пилотаж – например „Изкуството на френската кухня“ на Джулия Чайлд.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.