Слънцето стопли и нашия край на планетата и някак си веднага се размечтахме за морета и планини. Много от нас си спомнят с носталгия първото потапяне в морето, незабравимия изгрев, споделен с любим човек или онзи преход в планината, след който те болят мускулите от смях. Но времето, което прекарваме сред природата не носи само добри спомени. То не само успява да ни зареди и да ни помогне да погледнем проблемите си отстрани, но и помага за физическото ни благосъстояние.Доказано е, че спането в палатка „сверява“ естествения ни часовник. Но дори и да не си фен на палатките, и кратката разходка в парка има благоприятен ефект не само върху физиката ни, но и върху психиката ни.

Да се оставиш на природата може да има краткотрайни и дълготрайни ефекти върху здравето ти. Днес ти даваме четири причини защо завръщането към природата ще ти се отрази добре.

№1: Ще ти помогне да намалиш стреса

В днешно време всички сме свързани благодарение на интернет, но никога не сме се чувствали по-отдалечени един от друг. Редица изследвания посочват, че депресията става все по-разпространено състояние. А това в комбинация от стреса на работното място, натовареното движение в града и липсата на време да се погрижим добре за себе си, влияят на здравето ни. Но дори проста разходка в парка може да повдигне настроението ни. А прозорец с гледка в офиса намалява стреса на работа. Когато стане твърде натоварено, опитай се да намериш няколко минути да си на въздух. И не забравяй да пиеш вода.

№2: Ще стимулира имунната ти система

Контактът с природата помага на цялостното ни усещане за виталност. Много изследвания показват, че има директна връзка между времето прекарано сред природата и здравето. Въпреки че науката все още няма конкретен отговор как планината или морето могат да те предпазят от болести като рак, сърдечни заболявания, депресия и диабет, то поне ни дава надежда, че ни помага да се защитим.

№3:  Ще ти помогне да се възстановиш след боледуване

Има основателна причина защо повечето болници имат градини или поне дворове. Дори кратка разходка в парк може да намали кръвното налягане и нивото на кортизол, което пък от своя страна допринася за по-бързо излекуване.  Разходките подобряват и режима на спане, което също ускорява оздравяването на организма.

№4: Ще ти даде сили

Сутрин провеждаш цял мотивационен монолог тип главен герой на холивудски филм преди епична битка, за да станеш от леглото? Разчиташ на кофеина, за да издържиш целия работен ден? Имаш спешна нужда от доза природа в ежедневието си. Учени от университета в Рочестър са провели няколко проучвания, които са демонстрирали, че времето прекарано сред природата повдига нивото на енергия и просто карат хората да се чувстват по-живи.  А когато имаш повече жизненост, успяваш да свършиш и много повече работа.

В крайна сметка не бива да игнорираме положителния ефект, който природата оказва върху здравето ни. Ако ти е трудно да намериш време да се насладиш на малко свеж въздух на открито, пак има начини да подобриш здравето си. Според някои проучвания, дори само разглеждането на снимки на растения, планини и водни басейни…или каквото и да е природно, може да има положителен ефект.

А и полезното хранене помага значително да се чувстваме по-добре и да имаме енергия. А „Знам да ям“ е твоят верен партньор в здравословния начин на живот.  Абонирай се още сега, за да не пропускаш нашите рецепти и полезни трикове.

Вижте още

Как преходът в планината да е по-вкусен?

Ако си от начинаещите планинари, сигурно се чудиш каква храна да приготвиш в раницата за няколкото дни приятен, но и нелек досег с дивата природа

Планината „презарежда батериите“ и те прави готов да се справиш с лекота с всяко предизвикате

Невероятният вкус „море и планина”

Барселона примамва кулинарните пътешественици с изненадващи комбинации, предизвикващи сетивата

В Барселона буквално на всяка крачка множество ресторанти, кафета и сладкарници изкушават жад

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.