Мъдрият български народ е казал „Прекален светец и Богу не е драг“. И хората са напълно прави – важно е да търсим баланс, а не да залитаме в крайности. Това важи за всеки аспект от живота ни, включително и в храненето. Затова днес ще се спрем на едно заболяване, свързано с вманиачаването да се яде само „здравословна“ храна. То се нарича „орторексия“.

Орторексията е психически проблем

Орторексията или манията по здравословно хранене е била дефинирана от американския лекар Стивън Братман през 1997 г. Хората, засегнат от това състояние са обсебени от идеята да консумират само „чисти“, „био“ или „органични“ храни без каквито и да било примеси. Те водят непрекъсната борба да избягват храни, които считат за нездравословни или нехигиенични, в най-широкия смисъл на думата.

Все още това състояние на психиката не се смята за толкова опасно колкото са други хранителни разстройства като анорексията и булимията. Въпреки това прекомерната фиксация върху здравословното хранене може да има също толкова опустошителен ефект не само върху здравето, но и върху социалния живот. Затова в Знам да ям сме уверени, че правилният подход е балансираното хранене.

Прекомерното фиксиране върху храната отнема от времето за истински важното

Хората с орторексия непрекъснато мислят за това каква храна консумират. Те прекарват изключително много време в магазините за четене на етикети и избор на продукти и непрекъснато обикалят пазари в търсене на „органични“ храни. Освен това губят много време и енергия в това да планират и подготвят храната, която отговаря на идеята им за здравословно. А всичкото това време и енергия могат да бъдат насочени към много по-важни неща.

Постепенно се изпада в социална изолация

С времето, вманиачените по „чистото“ хранене губят социалните си контакти. Те отказват покани за гостуване, не излизат навън с приятели и пропускат различни партита, защото се страхуват, че храната няма да отговаря на изискванията им. От друга страна, познатите им постепенно започват да се отдръпват от тях, тъй като основната тема на разговор е чистота на продуктите, кое как е сготвено, колко са вредни храните в магазина и т.н. Всичко това може да доведе до психически проблеми като апатия, тревожност и депресия.

Орторексията води и до физически проблеми

Освен в социална, орторексията се отразява на засегнатите хора и в чисто физически план. Често те спазват изключително строги диети и правила за хранене и изключват от менюто си цели хранителни групи. Това може да доведе до недостатъчен прием на храна и до недостиг на важни хранителни вещества. Резултатът обикновено е по-малко енергия, отпадналост и понякога развитие на хронични заболявания.

Както виждате, с изпадането в крайности човек не прави добра услуга на физическото и психическото си здраве. Ето защо препоръчваме да се спазва баланс. Специално при храненето има „златни“ правила, с които хем ще изглеждаме, хем ще се чувстваме добре.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.