Кафето е една от най-популярните напитки в света. Тя ободрява, повишава работоспособността, повод е за срещи или за кратка почивка. Но с кафето са свързани и редица митове, някои от които са близо до истината, а други нямат нищо общо с реалността. Днес ще ви представим най-популярните от тях.

Следобедното кафе предизвиква безсъние

Тук въпросът е какво е следобед за вас? Ако е 8 вечерта, то тогава наистина няма да можете да заспите в 10:30. Кофеинът е слаб стимулант, който се усвоява и изхвърля от организма за 3-5 часа. Затова има хора, които се чудят защо около обяд им се спи, при положение, че са пили кафе сутринта. Така, че ако следобедното ви кафе е в 3-4, спокойно ще можете да заспите след вечеря.

Кофеинът е силно пристрастяващ

Ако беше така, щеше да е забранен. Всъщност той е много по-слабо пристрастяващ, отколкото е никотинът, например. И също като при цигарите, единствената зависимост, за която евентуално може да се говори е психическа, а не физическа.

Колкото е по-тъмно, толкова е по-силно

Всъщност е точно обратното. Цветът на кафето се определя от степента на изпичане на зърната. А дългото печене, от което идва и тъмният цвят „изгаря“ кофеина. Но пък освобождава аромати. Ето това е обяснението защо в Италия пият по няколко „черни“ кафета на ден и не се оплакват от недоспиване Просто така нареченият „Italian Roast” се пече на най-висока температура – 245 градуса.

Всички кафета са с еднакво съдържание на кофеин

Има десетки сортове кафе, техники за изпичането и приготвянето му. При това положение няма как всички те да са еднакви. Разликите в съдържанието на кофеин са огромни. Например, стандартното еспресо в популярна верига за бързо хранене съдържа 9 милиграма в стандартна чаша от 30 мл., а в една от най-големите вериги кафета в света количеството е 20 милиграма.

Кафето предизвиква сърдечни заболявания

Редица изследвания доказват, че това не е вярно. Кофеинът не предизвиква нарушения на сърдечния ритъм или повишение на нивото на холестерол в кръвта, което може да доведе до запушване на кръвоносни съдове. Единствено при хора, чувствителни към кофеин може да доведе до кратковременно повишаване на кръвното налягане.

Независимо, че много от митовете за кафето не са верни, не забравяйте, че то все пак е стимулант, макар и слаб, който влияе на централната нервна система. Затова не прекалявайте с количествата, а се наслаждавайте умерено на любимата си напитка в добра компания.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.