Днешната ни тема е вълшебният спанак. Тази любима пролетна храна наистина може да даде на всеки силата на Попай Моряка и да помогне за трупане на енергия след зимните студове. Освен това е супер благодатна за развихряне на кулинарното въображение и сме ти подготвили една страхотна рецепта, която почти със сигурност не си опитвал.

Нали знаеш, че е най-добре да се ядат сезонни храни. И сега е времето на зелените супер треволяци, които често са несправедливо пренебрегвани. А това не трябва да е така. Храни като спанак и коприва засилват имунитета и дават на организма всичко необходимо, за възстановяване след зимата. Отделна тема е, че са супер важни за растежа на децата и затова не е добре да ги лишаваме от даровете на природата. Спанакът е полезен и за бременните дами. Ето защо:

Супер храна на страхотна цена

Със сигурност не е преувеличение да кажем, че спанакът е супер храна. Най-хубавото му е, че цената е много ниска, особено на фона на полезните му качества. А те наистина са много.

По съдържание на хранителни вещества и особено минерални соли, спанакът е сред шампионите. Листата му са истински резервоари на белтъчини, въглехидрати, витамин А, В и С, като последния е около 50 мг на 100 грама суров спанак. Много високо е и съдържанието на фолиева киселина, която е особено важна за развитието на децата преди раждането им. Спанакът е и незаменим източник на минерали като натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед. Той не съдържа мазнини и холестерол, а в 100 грама има едва 25 калории.

Важно е да избираме внимателно

Когато купуваш спанак, гледай да е с тъмни, твърди листа без петна и наранявания. Можеш да го съхраняваш в хладилник до 3-4 дни. Добре е да е в плик, за да не увяхва. А ако го бланшираш и замразиш, ще изкара една година във фризера.

Как да го сготвиш?

Спанакът може да се консумира както суров, така и след термична обработка. Най-полезен е, ако е пресен. Можеш да го направиш на смути, към което да добавиш любимите си плодове и така ще имаш енергийно-витаминозна бомба. Пюрираният спанак е и чудесен оцветител за тестени изделия и придава цвят на произведенията ти.

А ако го готвиш, трябва да предвидиш 350-500 грама суров спанак на човек. Причината е, че след термична обработка, той губи около 75% от масата и обема си. И един съвет – готви го на умерена температура, за да запазиш полезните вещества.

И любимата ни рецепта за кремообразен спанак

Продукти:

  • 2 супени лъжици масло;
  • 1 чаена чаша нарязан на дребно лук;
  • 1 супена лъжица брашно;
  • 1, 5 чаена чаша смес от зехтин и оцет;
  • Половин чаша бульон (може да е пилешки или зеленчуков);
  • 100 грама крема сирене;
  • 1 чаена чаша настърган пармезан;
  • 700 грама измити и добре подсушени листа от спанак;
  • Сол и пипер на вкус.

Приготвянето на тази рецепта изисква малко умения и търпение. В тенджера разтопете маслото и добавете лука. Сотирай на средна температура докато зеленчукът омекне и започне да се карамелизира, след което добави брашното и бъркай още около минута. Постепенно добави сместа от зехтин и оцет, бульона и крема сиренето. Готви на средна температура като разбъркваш докато сосът заври и започне да се сгъстява. Добави половината от пармезана, спанака и сол и пипер. Остави сместа да заври като с помощта на щипки обърнеш няколко пъти спанака, за да се загрее равномерно.

След това изсипи всичко в тавичка за печене и поръси с останалия пармезан. Запечи ястието за 15-20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Накрая ще имаш страхотно кремообразно ястие, което може да се хапва самостоятелно или като гарнитура към месо или като канапе на паста.

Надяваме се, че ще промениш отношението си към спанака и, че той редовно ще присъства в менюто ти. Това ще е добре и за теб, и за близките ти. А за разнообразие и здравословие, можеш да редуваш с коприва.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.