Важно е не само да ядеш добра храна, но и да се вслушаш в тялото си и да знаеш как да оптимизираш напълно “горивото”, което ядеш. А за това е добре да улесняваш организма си. Ето защо за днес ти подготвихме топ 5 на храните, които да избягваш на гладно. Така ще подобриш храносмилането си и ще оптимизираш усвояването на полезните вещества.

Банани

Бананите са прекрасно сладко удоволствие и плод, който помага за понижаването на стреса. Те са изключително полезни по време на диета, защото засищат бързо, помагат срещу констипация и, според много експерти по здравословното хранене, са супер храна. Въпреки това те съдържат големи количества магнезий и калий, които могат да нарушат баланса в кръвта, ако бъдат консумирани на празен стомах. А ако превърнеш в навик яденето на банани на гладно, сърцето ти ще страда. Бананите са отличен пример как можеш да ядеш правилната храна в грешния момент.

Домати

Толкова полезни вещества има в червените домати, че не знаем откъде да започнем. Имат фибри, витамини A, C и K, калий, магнезий, фосфор, мед, витамин B6 и Е, не съдържат мазнини и холестерол. Но имат и големи количества танинова киселина, която повишава киселинността на стомаха и може да доведе до гастрит. Така че хапвай домати на салата или като гарнитура, но не и самостоятелно.

Цитрусови плодове

Често си представяме идеалната закуска като половин грейпфрут и чаша кафе, поднесени на обляна от слънце тераса. Сочни и сладки, цитрусовите плодове са богати на захар и са много киселинни. Лимонената киселина може да предизвика стомашни болки и спазми. Така че замени грейпфрута с протеинови палачинки и се наслади на прекрасната сутрин.

Кофеин

Повечето от нас знаят, че кафе на гладно не е добра идея и въпреки това продължават да го пият веднага след ставане (как иначе ще си достатъчно буден да си приготвиш истинската закуска?). Напитките с кофеин обаче стимулират отделянето на киселина в стомаха и ако не се появи храна, която да бъде разградена, стомахът ти ще трябва да се справи сам със задачата. Може да получиш киселини или да не можеш да храносмелиш добре, а и сърцето ти така ще се разтупти, все едно се опитва да избяга. И да, в чая също има кофеин.

Кисело мляко

От часовете по биология и рекламите знаем, че киселото мляко е полезно заради огромните количества бактерии, които съдържа. Но ако хапваме кисело мляко на празен стомах, стомашните киселини унищожават полезната млечна киселина. Така че ако искаш да подобриш чревната си флора, хапни нещо друго и остави киселото мляко за десерт.

А ако пък четеш това, защото се готвиш да си на диета: не се притеснявай! Има и диета без глад. А и много полезни закуски, с които да си осигуриш страхотен старт на деня.

Вижте още

5 причини да закусваш всяка сутрин

Закуската трябва да изядем сами, обядът да разделим с приятелите си, а вечерята да дадем на враговете си

Ако се опрем на хилядолетната китайска мъдрост, закуската е единственото ядене през деня, кое

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.