Пролетта дойде със страшна сила и е време да се отървем от ефекта от зимното хапване и да започнем да се готвим за лятото и плажа. Затова сме подготвили няколко практични съвета как да се храним балансирано и да се възползваме на 100% от даровете на сезона. И тъй като добрият резултат не зависи само от храната, сме ви подготвили и два бонус съвета.

Хранете се според сезона

Универсалното правило е да се храним според сезона. Неслучайно менюто на хората отпреди епохата на консервите и фризерите е било съобразено с циклите на природата. И ако това ви звучи леко отвлечено, вижте и още три важни ползи от консумацията на сезонни и локално отгледани храни:

  • Сезонните и местни храни, особено плодовете и зеленчуците, са по-вкусни. Те са набрани в точния момент и съответно имат естествена свежест, а не са пътували от другия край на света и не са дозрявали в някой контейнер.
  • По-полезни са. Както се казва „природата си знае работата“. Когато плодовете и зеленчуците са узрели тогава, когато им е времето, те са по-богати на витамини, минерали и антиоксиданти.
  • По-евтини са. Тук няма нужда от допълнителни разяснения. Когато храната е сезонна и локална, няма високи разходи за оранжерийно производство или за транспорт.

И след този увод стигаме до въпроса какво да хапваме през пролетта?

Сезонни плодове и зеленчуци. Те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които ще ни дадат енергия и ще ни помогнат да изчистим тялото от токсините, натрупани през зимата. Сега е времето на спанака, марулите, зеления боб, ягодите, краставиците и пресните картофки.

Леки, богати на протеини храни. Колкото по-топло става, толкова по-добре е да държим свинското далече от трапезата. За да си набавите протеини през пролетта, наблегнете на пилешко, риба и яйца.

Пълнозърнести храни. Ядките, семената, авокадото са богати на фибри и на полезни „бавни“ въглехидрати, които ни зареждат с енергия. Те са отлична алтернатива на белия хляб и на „бързите“ въглехидрати“ от шоколада и вафлите.

А ето и още два важни „бонус“ съвета:

Не забравяйте хидратацията! Много е важно да пиете достатъчно вода и да не падате под препоръчителните 2-2,5 литра за възрастен. Също така приемайте течности равномерно през целия ден. Ако изпиете един литър сутрин и още 1,5 вечерта бъбреците ви няма да са много щастливи.

Не разчитайте само на храненето, а включете в ежедневната си рутина и физическа активност, най-добре на открито. Независимо дали ще карате колелото, ще играете футбол или баскетбол или просто ще правите по-дълги разходки, ефектът върху тялото и тонуса ви ще е страхотен.

Това бяха няколко кратки съвета как да се вкараме във форма през пролетта. Вече работим и по страхотни сезонни рецепти, които скоро ще споделим.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.