Днес имаме добра новина за почитателите на лютата храна – любимият ви вкус подпомага отслабването. Е, не всяко люто върши тази работа, затова виж по-надолу кой е този вълшебен олютител и една страхотна рецепта, с която всеки ще може да се възползва от страхотните му качества.

Паролата е „капсаицин“

Да, малко трудничко се произнася, но това е вълшебното вещество, което хем люти, хем подпомага метаболизма. То се съдържа в лютите чушлета, а не в черния пипер, например. Има го и в сладките пиперки, но концентрацията му е 20 пъти по-малка. С най-много капсаицин са сортовете, които произхождат от Централна Америка. От тях се прави и прочутият кайенски пипер, който се счита за един от най-лютите на планетата. Голямо количество капсаицин се съдържа и в онези симпатични дребни чушлета, които много хора отглеждат в саксии на балконите си.

Подпомага метаболизма, гори мазнини и чисти холестерола

Тъй като стана дума, че с люто се отслабва, ето как капсаицинът подпомага свалянето на килограми. Това вещество има термогенни свойства, или казано по-разбираемо повишава температурата на тялото и така се ускорява метаболизмът, защото се гори енергия за справяне с термалния шок. Само половин час след като се приели дозата си капсаицин, метаболизмът се ускорява и след време ще започнем да харесваме показателите на кантара. Особено, ако към лютото, добавим и спорт и мааалко по-строг хранителен режим.

И ако гледаш скептично, разгледай етикетите на хранителните добавки за изгаряне на мазнини. Ще установиш, че голяма част от тях съдържат определено количество капсаицин. И още нещо – според експерти по хранене, усещането за парене при консумация на това вещество, може да доведе до намаляване на апетита. А това означава по-малко изконсумирана храна.

Как да приемаме капсаицин?

Както казахме има доста хранителни добавки, които съдържат от вълшебната съставка. В магазините го има синтезиран и в чист вид. Но понеже сме почитатели на храната, ще ти кажем как да го добавиш към менюто си.

Най-лесно е, когато ползваш стрити на пипер, а не цели чушлета. Така по-лесно можеш да контролираш количеството люта подправка. Страхотен ефект ще постигнеш, ако приемаш капсаицин сутрин, за да активизираш метаболизма си на 110%. Например, свари си две яйца, разрежи ги на половинки и ги поръси с кайенски пипер. Така хем ще получиш, голяма доза протеин, хем ще стимулираш изгарянето на мазнини.

Пиперът е страхотен и за приготвяне на различни сосове. А най-интересното му приложение е в сладкиши. Но затова сме ти разказвали и можеш да си припомниш дали да сложиш люта чушка в десерта.

Цели чушлета можеш да ползваш по време на готвене. Няма значение дали ще ги добавиш към супи, яхнии или други ястия. Важното е да са срязани на две, за да се освободи по-голямо количество капсаицин. А ако не искаш храната ти да стане прекалено пикантна, просто ги извади 10-15 минути след като си ги сложил.

Ето как лютото подпомага отслабването. Но не забравяй, че без спазване на хранителен режим и спорт няма как да получиш резултатите, които искаш.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.