Големият български борец Боян Радев е казал „Храната прави борбата“. И е прав. Няма как да се постигнат резултати, независимо дали става дума за диета или високо спортно майсторство, без правилно хранене.

Всеки фитнес инструктор ще ви каже, че изграждането на желаната фигура е 50% пот в залата и 50% хранителен режим. Това са два допълващи се процеса – натоварване на дадени мускулни групи по определен начин и последващото захранване на тялото според поставените цели. А те обикновено са: качване на мускулна маса, отслабване или издръжливост.

За големи мускули

Когато човек иска да изгради силно и масивно тяло, той работи с големи тежести във фитнеса. Тогава мускулите се натоварват и за организма това е знак, че ще трябва да вземе мерки за справяне с натоварването следващия път. Затова той изгражда мускулна маса. Но за да се постигне този резултат, е задължително след тренировка мускулите да получат достатъчно храна като количество и качество, чрез която да се постигне постигнатата хипертрофия.

Има много теории за това каква трябва да е храната. Сигурно е, че трябва да е богата на протеини и аминокиселини, които са необходими за възстановяване след тренировка и за изграждането на мускулите.

За бързина и издръжливост

Ако искате да сте бързи и да издържате на по-продължителни натоварвания, трябва да съсредоточите тренировките си върху така наречените „бавни“ мускулни влакна. Именно те отговарят за издръжливостта. Неслучайно повечето мускули в краката са изградени преимуществено от „бавни“ влакна. За тях е характерно, че имат много по-малък капацитет за разширяване в сравнение с „бързите“ влакна, каквито преобладават в мускулите на ръцете. Това е поредното доказателство за гения на природата при устройството на тялото – с краката трябва да можем да тичаме бързо и дълго и затова са издръжливи, а с ръцете повдигаме големи тежести, за което е необходима сила.

За да поддържате мускулите, отговарящи за издръжливостта във форма е необходимо да им предоставяте и правилната храна. Според фитнес експерти това са храни богати на наситени мазнини като червени меса, например телешко; Омега 3 мастни киселини, които ще откриете в сьомга и авокадо; аминокиселини като глутамин, които се съдържат в пшеничните зародиши, протеини и други.

За отслабване

В случай, че искате да се отървете от излишните килограми, трябва да накарате организма да изразходва повече енергия, отколкото му давате. Един от най-ефективните начини за това са аеробните натоварвания – бягане, танци, аеробика, баскетбол, футбол и други. Но независимо как ще натоварите тялото си, важното е след тренировка да не компенсирате на 100% изхабената енергия – да не преядете. Така ще накарате организма да си набави нужните калории от собствените си складове. Нали помните връзката между математиката и храненето? Така ще отслабвате и в същото време ще сте във форма.

В този материал сме включили най-базовите положения за отношението хранене-спорт. Те са насочени основно към начинаещи и тепърва ще подготвим по-задълбочени статии по теми като: хранене при изграждане на релеф, качване на маса, по-голяма издръжливост, типове тренировки и така нататък.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.