„Зима еееееее“, пее народният творец. В това няма нищо лошо, както и във виещия някъде далече вълк. Нас ни притесняват невидимите и ужасни съчетания от молекули, оформили плъзналите навсякъде вируси. И тъй като определено не сме им фенове, днес ще споделим няколко ефективни подхода за тяхното отблъскване с помощта на храната.

Целта на всяка рецепта е да даде допълнителна сила на организма. А това означава повече витамини, антиоксиданти и естествени имуностимуланти.

Чай и още чай

Каквото и да си говорим чаят е антигрипозна класика. За да сме съвсем пунктуални, ще уточним, че няма да говорим за „чай“ в смисъла на азиатската напитка, а имаме предвид запарка от горски билки и други екстри. И така, какво да сложим в гърнето, за да получим вълшебната отвара?

Ние бихме препоръчали: сушени плодове и листа от боровинка, черен бъз, липов цвят и плодове и листа от шипка. Това са типичните родни представители в нашата рецепта. Те са с взаимнодопълващи се качества: богати са на витамин С, антиоксиданти и имуностимуланти. Още по-хубавото е, че това не са супер силни билки, което означава че спокойно можете да пиете този чай всеки ден.

А сега, нека подсилим ефекта. За целта добавете във врящата отвара настърган или нарязан на дребно джинджифил и супена лъжица ехинацея. Двете са страхотни за подсилване на организма и прочистват горните дихателни пътища. Джинджифил можете да купите от всеки голям супермаркет, а ехинацея – от билковите аптеки.

Всичко трябва да ври около 15 минути. След това, прецедете течността и се насладете на ароматен и полезен чай. Разбира се, по стара традиция, добавете и резен лимон и мед на вкус. Съвет от нас – не слагайте меда докато чаят е горещ, а изчакайте няколко минути да се охлади, за да запазите полезните качества на пчелния продукт.

Здравословен плодов коктейл

Това е една изпитана в практиката рецепта, която дава Крали Марковска сила. Е, добре де, няма да правите фин пясък от жълто паве, но поне ще сте по-устойчиви на вируси. Трябват ви сезонни продукти – дюли, ябълки и орехи. Нарязвате плодовете на сравнително равни парченца. Това е важно от естетическа, а не от здравоопазваща гледна точка. Добавяте счуканите на едро сурови орехи. После заливате с доволно количество мед и сокът на един лимон. Разбърквате и оставяте да престои в хладилника, за да могат съставките да освободят полезните си вещества. Яжте по 2-3 супени лъжици на ден и ще усетите бърз прилив на енергия.

И още няколко естествени имуностимуланта

Казвали сме, че природата си знае работата и ни дава най-необходимото за всеки сезон. Затова си припомнете нашите рецепти с кореноплодни. Те не само, че са добро мезе за характерни за сезона напитки, но и поддържат естествените съпротивителни сили на организма.

А сега нещо по-радикално – чесън. Това е един от най-силните естествени антибиотици и не случайно е на огромна почит в традиционната медицина. Най-добре е да се яде суров, ако можете да понесете острия му вкус. А между другото изяждането на една ябълка помага да намалите въздействието върху околните. Още повече, че така ще получите и допълнителна доза витамини.

Това беше епизод 1 от нашите рецепти за имунозащита. Скоро ще има още. А и нали знаете – приемаме всякакви идеи.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.