Надя Петрова е нутриционист, завършила е канадското училище по натурално хранене CSNN, има различни специализации по лечението на щитовидната жлеза, храносмилателната система, чревната система и дисбаланса в нея, автоимунните заболявания и връзката на храносмилателната система с мозъка. Член е на Европейската асоциация за клинични нутриционисти и продължава обучението си в тази посока. Има издадени 4 книги.

Г-жо Петрова, как се зароди интересът ви към здравословното хранене?

Интересът ми се зароди след личен здравословен проблем преди 10 години, който доведе до операция по спешност. Всичко можеше да приключи и тогава, но 6 месеца след първата операция проблемът се беше върнал и това ме накара да се замисля - какво ни разболява и има ли нещо, което аз лично мога да направя по въпроса, за да си върна здравето. Тогава брат ми, който живее в Канада, ми изпрати няколко книги за здравословно хранене и запали интереса ми към темата, а няколко месеца по-късно записах и първото си обучение за храната в CSNN - Canadian School of Natural Nutrition.

В холистичната медицина се залага много на профилактиката от болести, в която голямо значение има елиминирането на стреса.  Има ли емоционалното напрежение връзка и с начина, по който изглеждаме външно?

Да, определено има. Всичко, което правим или не правим в ежедневието си, се отразява на начина, по който се чувстваме и изглеждаме - храната, движението и, разбира се, стресът. Затова и според мен е важно да се работи във всички посоки едновременно, ако искаме да се чувстваме максимално добре, това е и идеята на холистичният подход към здравето - да гледаме на картината цялостно, а не точка по точка.

Всички обичаме лятото и морето и ни се иска да изглеждаме добре на плажа. Какви храни трябва да консумираме, за да намалим до минимум целулита, от който са засегнати 90% от жените?

Целулитът е тежка тема за повечето дами, особено лятото, но истината е, че ако тепърва сме се сетили за него, а морето е зад ъгъла - е малко късно. Справянето с него предполага голяма поредица от различни дейности, които отнемат месеци и храната е само част от картината, както е и с всичко останало. По отношение на храненето за справяне с целулита горещо препоръчвам колаген - той помага да се възстанови еластичността на кожата и целулитът става по-малко видим след 3-4 месеца редовен прием. Водата също е ключова като част от добрата хидратация на организма, както и намаляване на храните, от които човек трупа мазнини - наситени мазнини, млечните продукти и прекаляването със захари и въглехидрати. Затова и лятото обикновено се препоръчва по-лека диета с много вода, зеленчуци, зехтин и риба. За справяне с целулита е важно обаче да има и раздвижване на лимфата - чрез по-дълго ходене, подскачане и масажи, както и по-засилена спортна активност, за да може организмът да започне да чисти натрупаните мазнини.

Другата проблемна зона при дамите е коремът. Дори при слабите и стройни жени понякога следобед и вечер той изглежда по-подут. На какво се дължи това и може ли да разчитаме на плоско коремче през целия ден?

Причините за подутия корем са различни при всички, но най-често говорим за недобро храносмилане и дефицит на храносмилателни ензими или за непоносимост към дадена храна, която предизвиква подуване. За справяне с първия проблем се налага по-усилено да се работи за доброто храносмилане - чрез бавно дъвчене и правилно комбиниране на храните. Това е така нареченото разделно хранене.

Храносмилателната система може да се подпомогне също с прием на билки, пробиотици и хранителни добавки за забързване на процеса. Ако проблемът е в някоя храна - тя се изключва от менюто. Например при мен проблем са млечните храни, от тях стомахът ми се подува. Съответно, ако прекаля с тях, може да отнеме няколко дни до седмици, за да имам отново плосък корем, затова 2 седмици преди море обикновено спирам напълно млечните храни и резултатите са налице.

През лятото кожата ни страда от горещините и излагането на слънце – какво да направим, за да я запазим мека, нежна и красива и да предотвратим образуването на петна и бръчки? Има ли определени храни и напитки, които могат да й „помогнат“?

Да, разбира се. И първата е вода. Колкото се може повече вода, колкото се може по-често, като в жегите е добра идея да се приемат поне 3 л дневно. Хиуроновата киселина е добавката, която пък помага да се задържи водата в кожата, затова може да се използва както външно за мазане, така и вътрешно като прием на хранителна добавка. И, разбира се - много зеленчуци, особено богатите на хлорофил - зелените на цвят, много антиоксиданти - бери-та и нар и много качествени мазнини - зехтин, маслини, риба.

По въпроса колко вода да пием на ден през летните жеги продължава да има различни мнения. Кой е вашият отговор?

Генерално приемът на вода трябва да е около 0,30 мл на 1 кг тегло. Затова например дама, която тежи 60 кг, е добре да приема около 1,8 литра вода дневно. Но в жегите е добре количеството да се увеличи с още поне 1 литър, или, ако човек не обича да пие много вода, да я замени с хидратиращи течности, като гел-вода, електролитна вода и много плодово-зеленчукови сокове и салати.

Три рецепти Надя Петрова за здравословни, летни напитки с вълшебните семена от чия:

Смути с колаген

  • 1/2 замразен банан
  • 1/2 чаша бери-та (боровинки, малини, касис)
  • 1/4 меко авокадо (или 1 ч.л. кокосово масло)
  • 10 г чия семена
  • вода (кокосово мляко, бадемово мляко или др. течност)

Съставките се поставят в блендер и се пюрират до фина, хомогенна смес.

Чия вода с лайм и плодове  

  • 1 ч.л. чия семена*
  • 2-3 резена лайм
  • бери-та на вкус (боровинки, малини, касис)
  • вода (изворна, пречистена или минерална)

Всичко се слага в бутилка и се разтръсква леко в първите 2-3 минути от време на време, за да може семената чия да се разделят и желират.

Чия пудинг с кокосово мляко и плодове

  • 1/2 чаша кокосово мляко (от кен)
  • 1/4 чаша боровинки
  • 1-2 с.л. чиа семена
  • люляк, по желание, може да се добави в пудинга и като декорация

Кокосовото мляко се блендира с боровинките. Сместа се излива в купа, добавят се чия семената и се оставя за 15-30 мин. Консумира се веднага или се съхранява в хладилник до седмица.

Вижте още

Как да изчистим отровите от организма?

С плодове, с вода, „сух глад“ или с хлорен диоксид – диетологът Огнян Симеонов дава идеи за детоксикация

Огнян Симеонов е завършил НСА в София и е специализирал е диетология в Harokopio University,

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.