Има хора, които трудно спазват диета, защото не могат да превъзмогнат чувството на глад. Независимо от огромното си желание да спазват пропорции и рецепти, в един момент нуждата от храна става по-силна от дисциплината. И за да сме полезни, днес сме подготвили кратък списък на храни, които е ОК да консумирате в режим на отслабване и в същото време ще ви заситят. Но не забравяйте: половината дявол е в количеството. Това означава всяка от тези храни да се консумира в умерени количества и най-добре диетата да е съчетана с физическа активност.

Печени картофи

Според нас картофите са неоснователно демонизирани като врагове на диетата. Разбира се, пържените не са най-добрият избор при отслабване, но пък печените и варените са друг… картоф. Според проучване на засищащите храни, проведено в САЩ, хора на диета са класирали картофите преди „класики“ като кафявия ориз и пълнозърнестия хляб и са заявили, че след като са хапнали варени или печени картофи, огладняват след минимум два часа. Хубавото е и, че това кореноплодно е богато на витамини, фибри и други полезни хранителни вещества. Препоръчваме да хапвате картофи на обяд, тъй като вечер, когато организмът е в покой, въглехидратите се разграждат по-трудно.

Яйца

Хората, които на закуска ядат яйца, поемат с около 300 калории по-малко в сравнение с тези, които хапват варен геврек, например. Яйцата са една от малкото храни, които съдържат всички девет важни аминокиселини, които тялото не може да произведе само. След като са усвоени, те започват производството на хормони, които потискат апетита. Съвет от нас – яжте жълтъка, тъй като около половината от протеините на яйцето са в него. И още нещо – яйцата са силна храна и затова е добре да ограничите консумацията им до около 3 седмично.

Бобови растения

Боб, грах и леща са сред най-засищащите храни. Те са богати на комплексни въглехидрати, протеини и фибри, които се разграждат по-бавно и поддържат чувството на ситост. Не забравяйте и високото съдържание на желязо, магнезий, витамини от групата Б и антиоксиданти. Всички те правят бобовите растения подходяща храна за диетата.

Пушена сьомга

Приемът на протеини през деня поддържа усещането за ситост за по-дълго време. А най-добрата комбинация е голямо количество протеин в малко калории. Това, на пръв поглед, невероятно съчетание се открива в пушената сьомга, за която вече сме писали, че е супер храна. Така че, смело можете да хапнете сандвич от пълнозърнест хляб с нискомаслено сирене, свежа салата и няколко парчета риба между тях. Сьомгата е страхотна добавка и към свежи салати.

Ябълки

Ще завършим списъка с храна, която става и за десерт, а най-добре е те да бъдат междинно хапване – ябълките. Включваме ги, защото тези плодове са богати на пектин. А той ни помага да се чувстваме сити, тъй като образува желатин в стомаха и това обяснява защо повечето хора се чувстват нахранени след консумация на храни с пектин. И не забравяйте, че една ябълка не само е страхотна добавка към диетата, но и държи доктора надалеч през зимата.

Това бяха няколко храни, които ни помагат да понесем хранителния режим по-леко. Но както сме казвали, храненето е 50% от успеха на диетата. Останалото е дисциплина и физическа активност.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.