Колко често си чувал: „Детето ми не яде моркови“, „Не мога да го накарам да яде плодове“ или „Иска само бонбони и пържени картофи“? Подобни изказвания могат да докарат сериозни тревоги на всеки родител, който иска да научи детето си да яде здравословно. На пръв поглед това изглежда като невъзможна мисия, но съвсем не е така. Всъщност, при правилен подход и най-злоядите деца могат да заобичат полезните храни.

Превърни храненето в игра

Най-лесно ще привлечеш вниманието на детето, когато обърнеш неприятните за него действия в игра. Ако не иска да яде зеленчуци, приготви забавни сандвичи с форма на лице. Лентичка морков може да е устата, два резена краставица – бузките, използвайте грахчета за очите и парче салата за коса. Така можеш да „декорираш“ почти всяка храна – спагетите могат да станат симпатично чудовище, пицата – карта на света, а мъфините дават огромни възможности за развихряне на въображението. И като казваме мъфини, нямаме предвид любимите на всички десерти, а здравословни зеленчукови кексчета.

Пазарувайте заедно

Седмичният пазар е чудесна възможност да образоваш детето за хранителните продукти. Идеята не е само да го пращащ към различните щандове, за да донесе избран от теб продукт, а да го включиш в целия процес. Направете заедно списъка за пазаруване, в магазина бъдете заедно и му обяснявай защо избирате един продукт пред друг, разказвайте му какво ще направите с покупките и, разбира се, разрешавайте му да се вози в количката. След като се приберете, подредете заедно хладилника и решете какво ще готвите.

Гответе заедно

Това е друг аспект на играта. Всяко дете иска да имитира родителите си и да се чувства „възрастен“. Затова не го игнорирай при приготвянето на храната, а му давай колкото може повече задачи. Е, примири се, че резултатът няма да е перфектен и, че кухнята ще е като бойно поле, но тези неудобства си заслужават. А и след като детето е готвило, винаги можеш да му кажеш, че всеки голям готвач яде от собствените си ястия.

Избирайте храната в ресторанта

Децата много обичат ресторантските менюта, особено ако имат картинки. Използвай този интерес, за да го научиш как се избира и поръчва храна в заведение. Това е чудесна възможност и да обясниш защо тортата е накрая, а се започва с предястие и основно.

Не отказвай награди

Методът „тояга и морков“ е крайна, но работеща мярка. Ако никой от горните подходи не работи, обещай награда. Срещу изядената зеленчукова супа, предложи бонбон или парче торта, ако детето се е справило с пилешката пържола със зеленчуци в някое заведение.

Не го насилвай

Има родители, които насила тъпчат децата си с храна. Съветваме те в никакъв случай да не действаш така. Единственият резултат ще бъде дълбоко вкоренена омраза към здравословното хранене, която ще остане за цял живот. Да не говорим за влошените семейни отношения.

Така всяко дете може да свикне постепенно със здравословните храни. Разбира се, можеш да импровизираш в подхода, но най-важното е да бъдеш позитивен, търпелив и упорит. Резултатите ще дойдат рано или късно.

Вижте още

Децата трябва да избират храната си, насърчавани от родителите

Жената зад блоговете Lamartinia & Parentland за кулинарната философия

От дълго време се любуваме на снимките на Мария Илиева, смеем се и пътуваме с личния ѝ блог 

Елисавета Белобрадова: Ако сме добри с децата си, няма правила

Жената зад maikomila.bg за родителството, храненето и манга филмите

Елисавета Белобрадова, известна и като Letiashtata Kozzila Erato, е сред най-популярните лица

Здравословно хранене за деца през лятото

Има как да помогнем на детето да остане здраво и да се радва на почивката си по-пълноценно

За възрастните лятото е очакване на отпуската и благородна завист към колегите, които са на п

5 причини да закусваш всяка сутрин

Закуската трябва да изядем сами, обядът да разделим с приятелите си, а вечерята да дадем на враговете си

Ако се опрем на хилядолетната китайска мъдрост, закуската е единственото ядене през деня, кое

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.