Идват празници и времето на тежки трапези с роднини и приятели. По традиция голямото ядене започва по обяд на 24 декември и приключва около 48 часа по-късно. Днес сме решили да ви разкажем как да спазвате „диета“ по Коледа, така че хем да не обидите домакините, хем да не провалите целогодишните си усилия във фитнеса и на ограничаване откъм храна.

Не забравяйте физическата активност

По празниците човек се омързелява и забравя да се движи. Това не е добра идея. Не казваме да „блъскате“ като полудели в залата, но не спирайте да се движите. Дори и лека разходка от 30-40 минути в парка ще раздвижи метаболизма и ще помогне за по-доброто усвояване на храната.

Още по-лесно е, ако сте успели да си пуснете отпуска между Коледа и нова година. Тогава спокойно можете да отделите повече време за движение. Идете на басейн или на еднодневен излет в планината и ще видите как каченото през Коледните празници ще изчезне. С други думи, станете от дивана и се размърдайте.

Хапвайте през деня

Знаем, че основното ядене по Коледа е вечерята, но това не означава да се „пазите“ за нея. През деня си хапвайте редовно, за да не озвереете от глад до вечерта. Така ще е по-лесно да следвате и идеите по-долу.

Не се тъпчете

През празниците разполагаме с достатъчно време, за да се храним бавно и спокойно. Затова, когато седнете на масата, не се нахвърляйте на храната. Дъвчете бавно и се наслаждавайте на вкуса. Ако усетите, че преяждате, спрете, пийнете малко вино за по-добре обмяна на веществата, отдайте се на разговор със сътрапезниците си и продължете.

И като стана дума за вино – не прекалявайте с алкохола. Освен, че забавя метаболизма, той изкарва наяве и страни от характера, които не бихте искали да покажете. Вие си знаете кое е приемливото количество за вас и не го надвишавайте. И не забравяйте – никога , не карайте след употреба на алкохол.

Наблегнете на зеленчуците

Факт е, че месото е тежка храна. Затова по празниците наблегнете на плодовете и зеленчуците в менюто. Е няма как на 25-ти да не хапнете някоя пържола, но нека преобладаващата храна да са богатите на фибри зеленчуци.

Хитрувайте

Знаем, че любимата ви баба ще мрънка „ама ти нищо не ядеш“, но има как да се справите и с това. Изпитана хитрост е да си слагате по малко храна и да я разпределяте така, че чинията да изглежда пълна. После дъвчете спокойно и отново си сипвайте. Така загрижената роднина ще е спокойна, че детето се храни добре. Повярвайте, този подход работи.

Това бяха няколко изпитани трика за „диета“ по Коледа. Надяваме се, че ще са ви полезни, а и можете да ги приложите за всеки празник, например за Гергьовден.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.