През лятото събираме енергия и сили за зимата. Слънцето създава добро настроение и така се зареждаме с положителни емоции, в хубавото време се движим повече и трупаме сили, през отпуската почиваме активно и релаксираме… И още нещо – ядем страхотна прясна храна. Както сме казвали в „Знам да ям“, малко неща са по-хубави от сезонните продукти и затова трябва да се възползваме максимално от даровете на природата. А защо да не ги запазим за зимата? Ето няколко лесни начина да съхраним плодовете за студените месеци.

Компоти

Тази българска класика се е доказала като ефективен начин за осигуряване на витамини „когато сняг забръска“. Да, трудоемко е, но си заслужава, особено ако имате къща на село с плодни дървета и храсти. Хем ще оползотворите продукцията, хем ще имате повод да сте по цял ден на открито.

Сладка

Можете да ги приготвите и вкъщи. Хубавото на домашните сладка и конфитюри е, че можете да импровизирате неограничено с рецептите. Смесвайте плодове, например малини и ягоди или боровинки и къпини; добавяйте ароматни подправки като мента за свежест или малко чили за пикантност.

Във фризера

Замразяването е най-бързия начин да съхраните плодовете. Почистете ги от листа, дръжки и костилки, измийте ги, отцедете ги хубаво от водата, сложете ги в торбички и ги приберете във фризера. Един съвет от нас – разпределете плодовете на малки порции, за да размразявате точно толкова, колкото ще ви трябват. Така ще запазите свежестта по-дълго.

Изсушаване

Този метод е ефективен за плодове като ябълки, сливи и кайсии. Отново трябва да ги почистите от листа и костилки, да ги измиете, поръсите с малко захар и оставите да съхнат на проветриво място. Най-добре е да ги наредите върху скара – така въздухът ще циркулира свободно и няма опасност да мухлясат. Покрийте ги и с тензух, за да ги предпазите от мухи и други летящи ценители на сладостта.

Сиропи

Плодовете с голямо съдържание на вода като ягоди, малини, праскови, круши и така нататък просто предизвикват да бъдат направени на сироп и затворени в бутилка. Така през зимата ще имате витаминна бомба по ваш вкус. Вярно е, че този процес е по-дълъг, но има лесна алтернатива. Отворете един компот, разбийте го с пасатора и хоп – имате плодов нектар.

Ето как можете да съхраните плодовете за зимата. Някои от тези техники са приложими и за зеленчуци, но за това ще разкажем скоро в „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.