Много хора в даден момент са си казвали „Започвам диета“. Преравяли са интернет, съветвали са се с приятели или са си харесали хранителен режим в някое списание и хоп „нека диетата започне сега“. После следват предписанията известно време и с ужас установяват, че няма ефект. Тогава всичко приключва безславно. А може да не е така…

Ето как можете да „помогнете“ на диетата за постигане на резултатите, към които се стремите.

Анализирайте

Няма смисъл да правите радикална промяна на хранителните си навици, без да сте наясно какво не е наред. Помислете дали се храните правилно, дали спортувате достатъчно, дали не преяждате преди заспиване, дали не ядете преобладаващо тежки храни или дали представата ви за семейна вечеря/обяд не е посещение на близкия ресторант за бързо хранене. Разбира се, при анализа трябва да сте максимално обективни.

Намерете подходящата диета

Изборът на хранителен режим не е лесна работа. В тялото протичат много сложни процеси, чието опознаване изисква време, задълбоченост и практика. Затова не го подлагайте на шокови промени, тъй като това може да ви навреди, вместо да помогне.

За да избегнете нежелани ефекти е, по-добре да се консултирате със специалисти по хранене. Това могат да бъдат диетолози или опитни фитнес инструктори. Те ще анализират точно от какво имате нужда и ще изготвят подходящия хранителен режим.

Внимавайте какво ядете

Ясно е, че ще трябва да смените менюто си. Вашия консултант ще изготви подходяща диета, но от вас зависи точно каква храна ще консумирате. Тук с пълна сила важи перифразираното правило на Мечо Пух „Колкото по-качествено, толкова по-качествено“. Това означава, че трябва да се стремите храната ви да е максимално добра. Например, яжте истинско сирене, а не по-евтини варианти със заместители. Гледайте внимателно етикетите и избирайте най-доброто месо. Например, купувайте сокове без добавена захар и подсладители.

Спортувайте

Няма как да постигнете резултати само с диета. Промяната на хранителните навици е едва 50% от усилието, което трябва да положите. Другите 50% са спорт. Така ще ускорите метаболизма си, което значи изгаряне на мазнини. Другият ефект е съживяване на мускулатурата, което пък води до по-добър външен вид.

Спете достатъчно

Осигурете си минимум 7 часа сън на денонощие. Така ще дадете достатъчно време на тялото си да се възстанови от натоварванията, да усвои храната и да се подготви за следващия ден. Липсата на сън води до нежелани ефекти като усещане за глад. Така ще изядете повече храна, отколкото е необходимо и ще нарушите хранителния си режим.

Бъдете дисциплинирани

В човешката природа е да започваме нещо с ентусиазъм и след известно време мотивацията ни да спадне. Това трябва да бъде избегнато на всяка цена. Промяната е дълъг процес и както казахме, тя започва от мисленето. Когато се убедите, че трябва да следвате пътя, по който сте поели, резултатите рано или късно ще дойдат. Важното е да не се отказвате.

Вижте още

Как да преборим с храна лошото настроение от есента?

Дали заради края на лятото, или заради идващата зима, есента невинаги идва с песен

Не е изненадващо, че храната, която избираме да ядем, се отразява на настроението ни.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.