Всеки се е сблъсквал последствията от интензивно готвене – разхвърляни мръсни чинии и купи, опръскана кухня, капчици мазнина по плотовете и така нататък. Днес ще ви дадем няколко съвета как да избегнете голяма част от тези нежелани ефекти.

Започвайте на чисто

Винаги започвайте да готвите в изчистена и подредена кухня. Това означава да сте махнали всичко излишно и сушилникът и миялната да са празни. Така плотовете ви ще са свободни и ще можете да слагате съдове и прибори, които няма да ползвате повторно директно в съдомиялната.

Организирайте се предварително

Знаете ли какво правят автомобилните състезатели или гимнастичките преди старт? Прекарват през съзнанието си трасето на ралито или съчетанието. Вие можете да правите същото преди готвене – представете си целия процес от нарязването на продуктите до поднасянето на готовото ястие. Така ще знаете какви съставки да подготвите и как да вземете мерки срещу цапане на кухнята.

„Не!“ на пръскането

Нормално е при разбъркване на течни продукти или при пържене из кухнята да има капки. Но има и начини това да се избегне. Ако правите смес за палачинки, сложете купата в мивката и така пораженията ще са по-лесни за отстраняване. Друг вариант е да направите покривало от домакинско фолио, което да обхване миксера и купата.

За да избегнете пръскането при пържене е най-добре да си купите от капаците за тази цел. Така следите няма да са из цялата кухня, а и парата ще може да излиза и няма да кондензира в тигана. Няма значение дали ще изберете метален или силиконов капак. Основната разлика е, че първите се нагряват силно и можете да се изгорите, но пък няма проблем да ги използвате е във фурната.

Можете да изцапате кухнята и когато начуквате пържоли. Затова ги покривайте с домакинско фолио или ги слагайте в торбичка за фризер. По този начин освен кухнята и чукът ще остане чист.

Не цапайте повече съдове от необходимото

Много хора използват един съд за една операция и веднага го слагат в мивката. Така бързо се натрупва голяма купчина купи и чинии. За да не става така, оптимизирайте операциите. Например, не използвайте отделна мерителна чаша за всяка суха съставка. Ако приготвяте сладкиш, спокойно можете да измерите захарта, брашното и останалите сухи съставки в един и същ съд.

Улеснете почистването на съдовете

Често се случва при печене храна да залепне за дъното на тавата. Така се разваля добрият вид на ястието, а и съдовете се мият много по-трудно. Затова покривайте дъното с алуминиево фолио или хартия за печене. А ако има загоряла храна в тигана, веднага след като извадите ястието от него, налейте малко вода, върнете го на котлона, изчакайте да заври и остържете остатъците. В случай, че след разбъркване е полепнала смес по лъжиците и бъркалките, просто ги накиснете в съд с вода преди да са засъхнали. Така лесно ще можете да ги изплакнете в удобен момент.

Разчиствайте докато работите

Това е основен принцип във веригите за бързо хранене – там който няма задача в момента, обикаля с парцала и чисти пода или помага на колегите с в кухнята. Приложете същия принцип е вкъщи. Слагайте мръсните съдове директно в миялната, а не в мивката, забърсвайте плота, за да не засъхва храна по него или измивайте ножовете след като сте приключили с рязането на даден продукт.

Надяваме се, че сме ви били полезни в опазването на чистотата на кухнята. Скоро ще ви представим и полезни идеи как да почистите плотовете, котлоните или фурната.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.