Все повече хора търсят заместители на рафинираната захар и на какаото. Хубавото е, че на пазара има много алтернативи – кафявата нерафинирана захар, стевия, ксилитол и много други. Днес ще ви разкажем за един от най-древните подсладители, който е супер достъпен като разпространение по магазините и като цена – брашното от рожков.

Рожков произхожда от Средиземноморието

Рожков е храстовидно вечнозелено дърво от семейство бобови. За разлика от повечето от си роднини, неговите плодове са сладки. Под „плодове“ разбирайте шушулките на дървото, които се изсушават и стриват на прах, известен като „рожково брашно“. В него се съдържат голямо количество захари и затова от древни времена то се използва като естествен подсладител. Тези качества на рожков са били известни на хората в Античността и много преди откриването на захарната тръстика и на цвеклото.

Това растение е най-разпространено в района на Средиземноморието, най-вече в Испания, Португалия и Южна франция. В България също се среща, но за съжаление нашенската разновидност не е подходяща за кулинарни цели.

Брашното от рожков може да замести какаото

Знаете ли, че в Европа е имало „шоколад“ много преди какаото да дойде от Америка? Е, не е бил шоколад в класическия смисъл на думата, но брашното от рожков е придавало сладост и е оцветявало в кафяво кремът, който се е получавал при смесване с мляко. Днес в много магазини можете да откриете този продукт в био и натуралните сектори. Можете да сложите брашно от рожков и в сместа за бисквити, тестото за козунаци или за сладки хлябове. С рожков можете да си приготвите не само домашен шоколад, но и страхотен сладолед и освежаващи напитки.

По-ниско калорично е от какаото

Преоткриването на рожков в последните години не е само модно увлечение, а има и своето научно обяснение. На първо място това брашно е с близо 60% по-нискокалорично от какаото и не съдържа кофеин. В него се съдържа и голямо количество калций, желязо и витамини от групите А и В.

И за финал – рецепта за хляб с брашно от рожков

Съставките за този супер лесен хляб са:

  • 2 чаени чаши рожково брашно
  • 1 чаена чаша пшенично брашно
  • 1 чаена чаша топла, но не гореща, вода
  • 1/4 чаена чаша зехтин
  • 1 супена лъжица. мед
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 чаена лъжичка сол.

Изсипете всички сухи съставки в голяма купа и ги разбъркайте добре. Добавете водата, зехтина и меда и отново разбъркайте. Замесете тесто и го оставете да втаса за около час. Извадете тестото от купата, премесете го отново, прехвърлете го във форма за хляб и го оставете да втаса още един път. След това печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути докато хване златиста коричка. Оставете хляба да изстине напълно преди да го разрежете.

Брашното от рожков е само една от алтернативите на продуктите, които сме свикнали да пазаруваме ежедневно. Както виждате, използването му е много лесно, а и е полезно. Скоро ще ви разкажем за още такива продукти и за да не ги изпуснете, не забравяйте да се абонирате за Знам да ям.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.