Редица проучвания показват, че правилното и балансирано хранене оказва страхотен положителен ефект върху здравето. Затова днес ще ви разкажем за Атлантическата диета, която става все по-популярна.
Произходът на този хранителен режим е от океанското крайбрежие на Испания, Португалия и Франция. Тя става все по-популярна след като през последните години беше доказано научно, че при хората, които я спазват рискът от хронични заболявания е много по-нисък. Това се изразява най-вече в намалена вероятност за развитие на метаболитен синдром. А както е известно той е в основата на хронични заболявания като болести на сърдечно-съдовата система и диабет.
Как да се храним според Атлантическата диета?
Основните храни при този режим са традиционно консумираните в северозападна Испания и Португалия. Това са риба, морски дарове, птиче месо, сезонни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, бобови култури и ядки. Червените меса не са забранени, но се препоръчва да се консумират умерено. Що се отнася до мазнините, те трябва да са нерафинирани като зехтин и естествено съдържащите се в храната. Затова по-мазните риби са основен компонент на диетата.
Атлантическата диета напълно изключва т. нар. „трансмазнини“, силно преработени храни и рафинираната захар.
Каква е разликата със Средиземноморската диета?
Вярно е, че и двата режима са базирани на морската и на сезонната храна, но все пак има някои съществени разлики. Първата е, че в Атлантическата диета по-силно са застъпени листните зеленчуци, цвеклото, зелето и карфиола. Друга съществена разлика е при източниците на въглехидрати. Средиземноморското хранене позволява малко повече хлебни изделия – най-вече различни видове паста. Атлантическият режим набляга на храни с по-високо съдържание на нишесте като картофи и кестени.
И за финал – примерно дневно Атлантическо меню
Характерно за Атлантическата диета е, че освен трите основни хранения за деня, позволява и междинни. Ето и примерно меню с по три варианта за закуска, обяд и вечеря:
Закуски:
- Омлет със спанак и фета сирене с домати и чаша чай.
- Кисело мляко с пресни ягоди, банан и малко мед
- Пълнозърнест тост с авокадо и пържено яйце с плодова салата.
Обяд:
- Салата със скариди, домати, краставици, маслини и зехтин с пълнозърнест хляб.
- Паста с морски дарове скариди, чесън, риган и зехтин, поръсена с пармезан и поднесена със салата от рукола и домати.
- Паеля с пиле, миди, червени чушки, грах и печурки.
Вечеря
- Печена риба, например лаврак, със зеленчуци на пара - броколи, моркови, карфиол, овкусени с масло от лимон и розмарин.
- Пилешко филе на скара с гарнитура от печени картофи с розмарин и сезонна зелена салата.
- Печена сьомга с каперси и зеленчуци на пара - спанак, броколи), овкусени с лимонов сок.
Както виждате, Атлантическата диета не само е лесна за спазване, но и разрешените храни са доста вкусни. Скоро ще ви представим още съвети за балансирано хранене и за да не ги изпуснете, не забравяйте да се абонирате за Знам да ям.