Много хора решават, че ще отслабнат като започнат да гладуват. И не им се получава. Защото килограми не се свалят с глад, а с психология и дисциплина. Ето как става това.

Постави си реалистични цели

Да, много мъже искат да са като културисти, а дами – като топ манекенки, но съгласи се, че това не е твърде реалистична цел. Затова си постави изпълними таргети като отслабване с 5 или 10 килограма или един размер по малки дрехи до есента и още 5 килограма и един размер надолу до Коледа. Така ще имаш малки етапи, към които да се стремиш. А след като ги стигнеш, заложи следващите цели.

И, молим те, не решавай в края на май, че до средата на юли ще тежиш с 20 килограма по-малко за плажа. Това не е здравословно и, дори да го постигнеш, в началото на септември ще си на старите си килограми.

Довери се на специалисти

Добре е да познаваш тялото си, за да начертаеш успешен план за отслабване. Направи си сметка колко и какво ядеш и дали не е добра идея да намалиш количеството храна или да смениш менюто си. Тук могат да ти помогнат специалистите по хранене. Те ще те посъветват какво, колко и кога да ядеш, така че да преработваш ефективно храната и да не я складираш като мазнини.

Допитай се и до спортен инструктор. Разкажи му какво искаш да постигнеш, какъв е начинът ти на живот и с колко време разполагаш. Не крий нищо и не се прави на по-активен, отколкото си. Приеми диетолога и инструктора за лекари и сподели възможно най-много информация. Само така ще ти помогнат.

Амбицирай се

Самонадъхването, което виждаш в американските филми не е измислено случайно. Ако не се накараш, няма кой да те принуди да се активизираш и да отслабваш. Всяка сутрин си повтаряй, че няма да изядеш любимата си вафличка с кафето. Или, че ще слезеш една спирка по-рано от метрото и ще паркираш колата една пряка по-далече, за да походиш. А ако самоубеждаването не е достатъчно, погледни колегата или колежката с перфектна фигура и си представи как ще изглежда той/тя на плажа и как ти.

Излез от зоната си на комфорт

Знаем, че е трудно да се промениш. Мисълта, че след години на дивана, ще трябва да влезеш в залата, може да бъде стресираща. Но повярвай, резултатът си заслужава. Затова не пропускай предписаните ти спортни занимания. Ако решиш, че можеш два пъти седмично да отделяш по един час за физическа активност, гледай да го спазваш. И лошото време не е оправдание – в залите не вали. А господата да не си и помислят да пропускат заради мачовете от Шампионската лига – те започват достатъчно късно. Да, отказът от занимания, които считаш за приятни, е труден, но тогава отново погледни колегата/колежката. Прииска ли ти се да изхвърлиш вафличката и да вземеш сака?

Започни да си готвиш

Усещането за здравословен начин на живот се засилва, когато сам избираш и приготвяш храната си. Дори елементарната замяна в магазина на сочната пържола с риба, е стъпка, която си направил сам и, която ще ти донесе удовлетворение. След това е въпрос на време да започнеш да четеш повече за храната и за начините за приготвянето ѝ и да прилагаш наученото.

Намери си съмишленици

Всеки път е по-лесен, когато е споделен. Затова, си намери компания за фитнес или за приятни вечери с домашна храна. Нека това са хора, които имат цели като твоите. Така взаимно ще се подкрепяте и ще споделяте успехите си.

И така това бяха нашите почти психологически напътствия за сваляне на килограми. Виж още няколко трика как да помогнеш на диетата си и историята на човек, който изпитваше ужас от фитнеса.

Вижте още

5 вкусни смути рецепти за сваляне на излишни килограми

Всички полезни вещества за тялото ти могат да бъдат събрани в една чаша, която да ти дава енергия и същевременно, да помага на диетата ти

Бързи и лесни за приготвяне, смутитата са новия полезен хит в борбата с излишните килограми.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.