Хапването сутрин е здравословен навик и най-добър приятел на диетата ти. Според проучвания, хората, които закусват редовно постигат по-добри резултати в борбата с излишните килограми. Предлагаме ти 5 храни, които можеш да комбинираш за здравословна и балансирана закуска и, които ще помогнат на диетата ти.

Малини

Чаша малини доставя 8 грама фибри. Според проучване на американското списание „Journal of Nutrition“ те помагат за предотвратяване натрупването на излишни килограми и дори насърчават загубата на тегло. В хода на двугодишно проучване специалистите са установили, че увеличаването на приема на фибри с 8 грама на ден на всеки 1000 калории води до загуба на тегло с около 4 ½ килограма.

Рецепта за закуска с малини:

 • 100г. малини
 • 100г. прясно нискомаслено мляко
 • 3-4 с.л. фино смлени овесени ядки

Затопли млякото и към него добави овесените ядки. Изчакай минутка, за да попият и добави малините. Можеш да заместиш прясното мляко с кисело.

Овесени ядки

Овесените ядки ти помагат за балансираната диета по два начина. Първо, са пълни с фибри и те засищат за дълъг период. Второ, според специалистите закуска, която съдържа бавно разграждащи се въглехидрати е по-добър вариант от храните с бързи въглехидрати, каквито са сладкишите и шоколада. Причината е, че при тези закуски енергията се отделя по-дълго време и на по-малки порции според моментните нужди на тялото. Така енергията се усвоява пълноценно и няма нужда да бъде складирана, което означава трупане на мазнини. Храните с бързи въглехидрати пък са подходящи преди спорт, когато ще ни трябва бърз прилив на енергия, която ще изгорим докато тренираме.

Рецепта за закуска с овесени ядки:

 • 3-4 с.л. овесени ядки
 • 100 г. прясно ниско маслено мляко
 • ½ ябълка
 • Канела

Затопли млякото и към него добави овесените ядки. Изчакай минутка, за да попият и добави ябълките, поръси с канела на вкус.

Кисело мляко

Киселото мляко е добра съставка към сутрешната закуска заради протеина, който съдържа. То се е доказало във времето като приятел на диетата и балансираното хранене. Препоръчваме ти да избереш кисело мляко с ниска масленост и да го разнообразиш, като му добавиш овесени ядки или плодове, а защо не малини.

Рецепта за закуска с кисело мляко:

 • пълнозърнест флейкс
 • 100 г. кисело мляко
 • Плодове по избор

Изсипи порция пълнозърнест флейкс, добави киселото мляко и разбъркай добре. След това гарнирай с избрания от теб плод, като ние ти препоръчваме малини.

Фъстъчено масло

Ядките също помагат за намаляването на мазнините в тялото. Една супена лъжица фъстъчено масло, размазана върху филийка пълнозърнест хляб ще те заситят до обедната ти почивка. Може да го добавиш и в купичка кисело мляко в съчетание с овесени ядки.

Яйца

Яйцата доставят протеини, което е чудесно за диетата ти, защото те доставят много повече енергия в сравнение с въглехидратите и мазнините. Едно или две варени яйца на закуска определено ще те заситят.

Не избягвай закуската сутрин. Ако я пропуснеш, ще навредиш на диетата си. А защо това е така, можеш да научиш от нашите 5 причини да закусваш всяка сутрин.

Вижте още

5 вкусни смути рецепти за сваляне на излишни килограми

Всички полезни вещества за тялото ти могат да бъдат събрани в една чаша, която да ти дава енергия и същевременно, да помага на диетата ти

Бързи и лесни за приготвяне, смутитата са новия полезен хит в борбата с излишните килограми.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

 • 6 приятни текстчета седмично
  (рецепта, диета, съвет или промоция)
 • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.