Зима, камина, вино, нежност... Продължението е ясно. В студените месеци, и особено покрай дългите празнични почивки, хората се отдават на романтика. И колкото повече е тя, толкова по-добре. Затова днес ти представяме пет храни, които правят присъствието на пърхащите наоколо Купидончета още по-осезателно.

От древни времена хората са търсели и употребявали храните на Афродита, по-известни като „афродизиаци”, за да повишат сексуалната си сила и удоволствието от секса. Любовните катализатори са изключително разнообразни. Популярни и разпространени афродизиаци са тези от естествен произход – билки, храни и подправки. Е, днес се намесва и фармацевтичната промишленост, но ние ще заложим на класиката.

Римляни и гърци са ползвали чубрица

Сред римляните, които след като изградили империята си, се отдали на разврат и гуляи, и гърците, които не са си губели времето много – много във воюване, а предимно са философствали, най-често в компанията на привлекателни дами с лековато поведение, особено популярна била чубрицата. Смятали, че добавена в храната тя увеличава силата на мъжете в романтичен аспект. Латинското име на чубрицата – “satureia” означава “трева на сатирите” – митични същества, полу-хора, полу-козли, известни с разкрепостения си живот.

Шоколадът е „синьото хапче“ на маите

Древните жители на Латинска Америка още от древността са познавали чудотворните свойства на шоколада и са го смятали за храна на боговете. За тях какаовата напитка е била мощен афродизиак. Надали маите са използвали термина „афродизиак”, тъй като е слабо вероятно да са познавали гръцката митология в детайли. И до ден днешен един от най-популярните стимулатори на сексуалното желание е натуралният шоколад. Голямото съдържание на какао в него върши чудеса за сърцето и така усилва половата мощ. Ако си спомняш и романтичното гуру Наталия Кобилкина препоръчва комбинацията от шоколад и канела.

 

Нахутът също е афродизиак

В Близкия Изток мъжете са се доверявали на силата на нахута. За египтяните и арабите той е бил много силен афродизиак бил нахутът, тъй като действа благотворно върху сърцето и подобрява кръвоснабдяването. Арабите са го похапвали сварен на салата, като популярните фaлафели и много често като супер полезният и любим хумус.

 

Стридите и трюфелите са романтичният допинг на Казанова

„Капитанът” на италианския национален отбор по романтични спортове, Джакомо ди Казанова, на закуска се e допингирал с по 40 стриди, което било тайната на успехите му на сексуалния терен. Друг любим афродизиак на Казанова били трюфелите. Явно са вършели работа след като за споменатия Джако се говори вече няколко столетия.

Женшенът е тайното оръжие на китайците

За китайците, които могат да се похвалят с няколко хиляди години проучвания в областта, най-ценният афродизиак бил коренът от женшен, който подобрява сексуалните възможности благодарение на стимулиращото си въздействие върху централната нервна система. Хубавото е, че днес коренът от женшен е лесно достъпен и го има под всякакви форми – на прах, от който да си направиш чай или в различни течни тоници и хранителни добавки, които ги има в големите магазини.

В наши дни изборът на афродизиаци е много голям, а достъпът до тях е по-лесен от всякога. И след като знаеш кои са пет от най-популярните, ти пожелаваме романтична зима. А за още повече вдъхновение, можеш да си припомниш и нашето горещо интервю с Наталия Кобилкина за любовта, храната и още нещо.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.