Джинджифилът е не само приятен, дори леко пикантен на вкус, но има и толкова много прекрасни качества.

Подобрява храносмилането

Едно от предимствата на джинджифила е, че подобрява и ускорява храносмилането. Как? Полезният корен предизвиква редовната дейност на стомаха, дебелото и тънкото черво. Това означава по- добро и лесно абсорбиране на хранителните вещества и по-ефикасното изхвърляне на ненужните.

Ускорява метаболизма

Има храни, които вдигат телесната температура и така ускоряват метаболизма и помагат за изгарянето на повече мазнини. Джинджифилът е едно от най-полезните растения с такива качества.

Увеличава усещането за ситост

Току що си приключил с обяда, но връщайки се на бюрото, усещаш, че още си гладен. Какво следва? Най-вероятно посягаш към солетите и кроасаните. Вече ти предложихме няколко хитрости как да не го правиш, а днес ще ти дадем и още едно предложение: да, позна-  направи си чай от джинджифил. Коренът е известен и с това, че потиска апетита. Ето защо е идеалният избор за завършек на обяда- ще те предпази от хапване между основните хранения.

Как да си направиш чай от джинджифил

Продукти:

  • Чаша вода
  • 30 грама джинджифил (нарежи част от корена на малки парченца)
  • Сок от половин лимон

Затопли водата до кипене (в меден или глинен съд по възможност, металът влияе на свойствата на растенията и трябва да се избягва). Добави джинджифилът и остави на бавен огън 20 минути. Изчакай така получения чай да изстине поне за 10 минути. Изсипи в чаша и добави мед по желание.

Опитай се да пиеш по две чаши джинджифилов чай на ден. Препоръчваме да е след като обядваш и вечеряш. Пробвай да го правиш за две седмици, после почини една и започни отново.

Кога не трябва да консумираш джинджифил?

Ако приемаш лекарства за високо кръвно или диабет, не е добра идея да си правиш този чай. Същото важи и за бременни и кърмещи жени.

За феноменалните свойства на джинджифила като имуностимулант и други рецепти за домашни цярове можеш да намериш тук. А ако те мъчи грип, виж какво ти препоръчваме да хапваш

Вижте още

5 вкусни смути рецепти за сваляне на излишни килограми

Всички полезни вещества за тялото ти могат да бъдат събрани в една чаша, която да ти дава енергия и същевременно, да помага на диетата ти

Бързи и лесни за приготвяне, смутитата са новия полезен хит в борбата с излишните килограми.

Йоли Делибозова за музиката, тишината и чолбура

Известната блогърка и кулинарна водеща разказва за домашната храна и споделя автентична рецепта

Йоланта Делибозова е музикант-виолончелист, но е по-известна с кулинарните си вълшебства.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.