Днес гледката на хора, които пазаруват храна за седмица или две напред е нещо обичайно. А и защо да ходите през ден или два до магазина, когато можете да отделите няколко часа през уикенда и така да си освободите повече време за семейството през седмицата. Но с големия пазар идва и въпросът как да съхраним храната, така че да не се развали.

Ето и няколко полезни съвета:

Подреждайте правилно хладилника

Най-важното при подреждането на хладилника е да не го препълвате. Така въздухът няма да може да циркулира правилно и съответно няма да може да охлажда продуктите.

На второ място идва правилното използване на рафтовете. Много хора просто слагат покупките в хладилника там, където има място. Това не е много правилно, тъй като дори и в съвременните хладилници температурата е различна в отделните зони.

Например, най-топло е на вратата на хладилника. Затова на нея слагайте продукти, които издържат на по-високи температури. Такива са напитки, кетчупи, горчици, масло, сладка или други консерви.

Най-студено е на най-ниското ниво. Затова там е добре да се подреждат плодове и зеленчуци, прясно месо и риба и напитки, които държите да консумирате добре охладени, например бира.

Млечни продукти, яйца, консервирани продукти с инструкция след отваряне да се съхраняват в хладилник и домашно сготвена храна е добре да се поставят на средните рафтове при умерена температура. Предполага се, че това са храни, които ще бъдат консумирани сравнително бързо и няма опасност да се развалят.

За да запазите по-дълго храната в хладилник, винаги я опаковайте добре. Така няма да се загубят естествената влага и аромати. Освен това, няма да се смесят и различни миризми – на никой не му е приятно, когато отвори врата да го лъхне коктейл от риба и пържен лук, например.

Не се страхувайте да замразявате

В замразяването на храна няма нищо страшно. Все пак, това е вид консервиране. Спецификите тук са какво можем да замразим. Има хора, които казват, че всичко може да се съхрани във фризера. Така е, но някои храни губят качествата и вида си при размразяване. Такива са основно плодовете и зеленчуците с голямо съдържание на вода като череши, краставици и домати. Затова, ако искате да съхраните черешите за по-дълго време, просто ги направете на сладко. От доматите можете да направите пюре с подправки по ваш вкус, което вече може да се замрази, тъй като при приготвянето му голяма част от водата ще се е изпарила.

Най-добре е във фризера да съхранявате месо, риба, твърди зеленчуци, морски дарове и други подобни продукти. Добре е да не ги смесвате и различните видове да са в отделни чекмеджета. Така не само, че ще можете да откриете по-лесно това, което търсите, но и миризмите няма да се смесват.

Отделете място за килер

Някои продукти могат да запазят качествата си дълго време на стайна температура. Единственото условие е да са на тъмно място. Някога за тази цел са ползвали хамбар или зимник. Днес е достатъчно да отделите някой кухненски шкаф.

Там можете да съхранявате картофи, лук, ябълки и други. Един съвет от нас: не дръжте картофите и лука заедно, тъй като картофите ще се развалят по-бързо. А ако сложите до тях ябълки, ще забавите покълването им.

Днес ви представихме някои основни общи съвети за правилното съхранение на храната. Очаквайте още много полезни трикове за запазването на различни храни.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.