Една от причините да обичаме толкова много настъпването на лятото е изобилието от сезонни плодове и зеленчуци, които ни заливат от стелажите на магазините и сергиите по пазарите. Накъдето и да се обърнем ни обгръщат цветове и аромати, но които трудно може да се устои. И съвсем естествено се поражда желанието да си купим от всичко по много. Но знаем ли как да изберем най-добрите зеленчуци? Ето няколко съвета от нас.

Външният вид е важен

При хората „по дрехите посрещат“, а при зарзавата „по вида избират“. Преди да купите зеленчук, внимателно го огледайте. Не трябва да има натъртвания, спуквания на кората или загнивания. В магазините никой няма да ви направи забележка, че оглеждате продуктите, а ако на пазара не ви разрешат сами да подберете, по-добре се насочете към друга сергия.

Търсете свежестта

Зеленчуците трябва да изглеждат свежи. Всяко обезцветяване е признак за лошо съхранение или за стара стока. Това важи за всички представители на семейството без значение дали са листни зеленчуци, домати, краставици или кореноплодни. Дори и кората на картофите трябва да изглежда свежа през лятото.

Добрите зеленчуци си тежат на мястото…

При избора на някои зеленчуци, можете да се доверите на усещанията си. Например, ако купувате корен от целина, цвекло или ряпа е добре да ги претеглите на ръка. Правилото е, че трябва да имате усещането, че са по-тежки, отколкото видът им предполага.

… и са със здрави листа

Това важи най-вече за листните зеленчуци като салати, лапад, спанак, броколи и листата на целината. Когато ги докоснете, трябва да имате усещане за здравина и, че ако ги прегънете ще се „счупят“. Ако усетите гъвкавост, по-добре не купувайте избрания продукт.

Не прекалявайте с количествата

Както казахме, през лятото и есента пресните зеленчуци са навсякъде около нас и няма смисъл да се запасявате с големи количества. Така само ще се развалят в хладилника. По-добре купувайте толкова, колкото ще ви трябват през следващите 2-3 дни. Изключение от това правило е, ако приготвяте зимнина.

Образовайте се

Днес разнообразието от плодове и зеленчуци е по-голямо от всякога. В магазините можем да открием всякакви зеленчуци (и плодове), които сме виждали само на картинка. Затова непрекъснато разширявайте кулинарните си хоризонти и ако нещо привлече вниманието ви, проучете какво е и за какво можете да го ползвате. В интернет ще откриете много информация, а и винаги можете да попитате консултанта в сектора за зеленчуци.

А и така няма да изпадате в недоумение ако видите лилави картофи, например, а ще знаете, че те са супер за здрава кожа. Или няма да се чудите дали белите и черни моркови не са развалени: нищо им няма, просто са вариации в цвета. Представете си колко страхотно ще изглежда салатата ви с тях.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.