Траханата е една от най-старите храни в Гърция. Тя представлява малко кръгло зрънце, което прилича на камъче. А всъщност е невероятно изобретателен начин да се запази млякото за по-дълго, но за това след малко. Траханата се прави от грис, пшенично брашно или булгур. Мляко, мътеница или кисело мляко се смесват с брашното, за да се получи плътна смес. А в Тракия понякога смесват брашното със зеленчукова пулпа, подпрваена със сусамови семена и лют пипер.
Траханата се прави в края на лятото, когато има достатъчно вятър и топлина, за да могат да изсушат сместа бързо. А и обикновено тогава има излишък от прясно мляко, тъй като кравите са пасли на воля. Та след като всички продукти се смесят, начупват се на малки парченца и се изсушават, след което се надробяват на още по-малки парчета. Звучи познато? Малко напомня на нашата юфка. Има два вида млечна трахана: сладка и кисела. Сладката се прави с пълномаслено мляко, обикновено козе, но често и биволско. А киселата трахана пък се прави с (изненада!) кисело мляко или мътеница.
За съжаление не са много готвачите, които намират времето сами да си направят трахана. Дори и в Гърция, хората са по-склонни да си я купуват. А най-интересното е, че в традиционните таверни не се срещат често ястия с трахана. Но виж- в по-скъпите и елитни ресторанти – да. А всъщност тази храна, подобна на кускус е много вдъхновяващ продукт и чудесна добавка към рецепти. Можеш да си я приготвиш за закуска като каша или попара- със захар и сирене. Можеш да я срещнеш и сготвена с месо или като добавка към солени пайове. На остров Крит пък си имат специфична трахана, нарична xinohondros, която се използва за зеленчукови ястия. Много хора я предпочитат в традиционната гръцка супа топчета, а понякога я използват за направата на кюфтета вместо галета или трохи.
Ако предпочиташ да си купиш трахана, вместо да си я направиш сам, препоръчваме ти да посетиш някой от специализираните гръцки магазини. За солени ястия е по-добре да използваш киселата трахана. А при готвене е важно да внимаваш да не залепне за дъното на тенджерата. Ще ти се наложи да бъркаш доста често, особено ако пробваш тази проста, но страхотно вкусна супа от трахана, зехтин и лимон.
Лесна гръцка супа с трахана
Продукти:
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 ½ чаши кисела трахана (най-добре от булгур)
- 8 чаши вода или зеленчуков бульон
- 3 супени лъжици лимонов сок
- 6 супени лъжици натрошено сирене
- Кисело мляко за украса (по желание)
- Пресни подправки за украса (магданоз, пресен лук, копър мента и други)
- Сол и черен пипер на вкус
Затопли 2 супени лъжици зехтин в тенджера на средно горещ котлон. Добави траханата и бъркай около минута. Добави водата или бульона и изчакай да заври. Добави солта и пипера, намали котлона и продължи да бъркаш, докато траханата не омекне, а бульонът не се сгъсти. Обикновено отнема между 10-15 минути. Свали от котлона и разбъркай лимоновия сок. Разсипи в купички и поръси с още зехтин и лъжица натрошено сирене. Украси с гъсто кисело мляко и пресни подправки. Супата може да се хапва и топла, и студена.