Всички сме чували израза „Хляб и сол“. Той е в основата на много ритуали и изразява основата на храненето. И тъй като за хляба вече сме ви разказвали, днес е ред на солта.

В магазините има огромно разнообразие, което е добре да познаваме. Така не само ще разнообразим ястията, които приготвяме, но и ще подпомогнем диетите си, тъй като някои видове се препоръчват в режим на отслабване. Отделен въпрос е подобряването на здравето, благодарение на минералите, присъстващи в различните соли.

Какво е солта?

Да започнем с това, че готвенето е направо невъзможно без сол. Тя присъства във всички ястия – от салати до десерти. Без нея храната ни ще е скучна и безвкусна. Солта е минерал, съдържащ два основни елемента – натрий и хлор, които са жизнено необходими за функционирането на организма. Добива се от солни мини или чрез изпаряване на морска вода.

Основни видове сол

Готварска

Това е най-популярният вид. На практика готварската сол е натриев хлорид с чистота до 97%. Тя се получава чрез рафиниране на солта и отстраняване на други микроелементи. Обикновено готварската сол е обогатена с йод, който е важен за функционирането на щитовидната жлеза. Тя е с универсално приложение

Морска

Вторият по популярност вид. Получава се от изпаряването на морска вода. Най-ценната ѝ съставка е голямото количество йод. Добре е да не я купувате смляна, а на едри кристали, които да смилате преди употреба. Тази сол също е с универсално приложение и придава характерен аромат на ястията.

Хималайска

Тази сол става все по-популярна в България. Продава се на кристали или смляна. Основно се добива от втората по големина солна мина в света, която се намира високо в пакистанската част на Хималаите. Има характерен розов цвят, който се дължи на железния оксид в нея. Предимството ѝ е, че съдържа и минерали като калций, калий и магнезий. В сравнение с готварската сол има по-малко натриев хлорид. Може да се слага във всякакви ястия, но е добре да е фино смляна.

Келтска

Тази сол се добива основно във Франция от езера близо до океана. Има характерен сив цвят и е доста влажна. Препоръчва се за готвене на риба, свинско и други тежки меса. Според някои специалисти, тя може изцяло да замени готварската сол.

Пушена

Това е морска сол, която е била опушена върху дърво, точно като риба или месо. Така добива специфичен аромат, който се предава и на ястията. Страхотна добавка е към ястия с месо, зеленчуци и картофи.

Хавайска

Това е най-екзотичното ни предложение. Тази сол се добива от районите, където вода на Тихия океан се среща с глината на хавайските вулкани. Изключително богата е на желязо и има характерен аромат на печени ядки. Приложението ѝ в кухнята е универсално, като местните най-често я ползват за овкусяване на свинско месо и морски дарове. Твърди се, че подпомага лечението на сърдечно-съдови заболявания.

Това беше началото на нашето пътешествие из света на солта. Съветваме ви следващия път, когато пазарувате да бъдете по-смели и да се приберете вкъщи с нещо ново. Ще се изненадате колко различно ще бъде ястието ви само от смяната на нещо толкова обикновено като солта.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.