Рибата е една от най-полезните храни. Някои видове дори попадат в категорията на „супер храните” заради богатото им съдържание на полезни Омега 3 – Омега 6 мастни киселини или на минерали като фосфор. Но знаете ли как да изберете наистина прясна и вкусна риба?

Има разлика в подхода, когато избирате цяла или филетирана риба. Днес ще ви разкажем какво да гледате, ако сте решили да закупите цял, а не нарязан воден обитател.

Вгледайте се в очите

Това е най-достъпният индикатор дали рибата е прясна или не. Ако очите са кристално чисти, мокри и блестящи, значи сте попаднали на скоро уловен екземпляр. Ако има помътнели участъци, потъване или сухота, по-добре се откажете от покупката.

Проверете перките

Друг индикатор за годността на рибата е състоянието на перките и опашката. Те трябва да са без наранявания, блестящи и гъвкави. При неправилно третираната след улова или ако рибата е стара, те са наранени, сухи и чупливи.

Ако продавачът ви позволи да разгледате рибата отблизо, можете да направите още няколко теста:

Докоснете рибата

Прекарайте ръка по тялото. То трябва да е студено, мокро и хлъзгаво без да лепне. Ако натиснете с пръст, първоначалната форма трябва бързо да се възстанови, точно както и при човека. Обратното показва, че месото е омекнало в резултат на дълго или неправилно съхранение.

Разгледайте хрилете

Веднага след улова хрилете на рибата са ярко червени. С времето цветът им избледнява. Това означава, че колкото по-наситен е цветът на хрилете, толкова по-прясна е рибата. Освен това те трябва да са видимо чисти и студени. Ако усетите лепкавост, по-добре не купувайте рибата.

Вижте и люспите

Люспите на рибата също показват дали е прясна или не. Те трябва да са блестящи и здраво закрепени към тялото. Ако при прокарване на ръка по рибата, усетите люспите сухи и те започнат да падат, значи не е прясна.

Доверете се на носа си

Ако имате възможност, подушете рибата. Тя трябва да мирише на море и да носи усещане за свежест. Ако се прокрадне миризма, която ви е неприятна, я оставете обратно на щанда.

Това са част от признаците, по които да познаете прясната цяла риба. А скоро ще ви разкажем и как да изберете наистина свежи рибни филета и котлети.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.