Вече ти разказахме за три от най-често използваните видове лук у нас – кромид, червен и праз. И разбира се, споделихме три страхотни и лесни рецепти. Днес е време за втората част на лучената ни тема и сме ти подготвили интересна информация за пресния лук и за шалота, който все по-уверено си пробива път към кухните ни.
Пресен или зелен лук
Това е един от символите на пролетта. Няма как да си представим Великденската или Гергьовденската трапеза без няколко свежи стръка зелен лук. И това не е никак случайно. От древни времена хората използват зеления лук като лекарство и като средство за възстановяване на силите след зимата. Той има силно антибактериално действие и е мощен антиоксидант. Богат е и на витамини като само 100 грама листа осигуряват дневната доза от витамин С на възрастен човек. Съдържа и много цинк, който заздравява ноктите и косата.
И след здравната информация преминаваме към една страхотна и лесна пролетна супа със зелен лук. За нея са ти необходими много лук, пресни подправки, малко ориз, сол и черен пипер. Нарежи 2 връзки лук на парчета с дължина около 2 см. и ги задуши в малко олио и вода. След като поомекнат добави 2-3 супени лъжици ориз и продължи задушаването докато оризът стане прозрачен като разбъркваш от време-навреме. След това добави накълцани пресни билки – магданоз, листа целина и джоджен. Налей около литър вода и вари до готовност на ориза. Ако искаш супата да е по-пикантна, можеш да сложиш и малко сушена люта чушка. А за разкош на финала, можеш и да я застроиш.
Шалот
Няма как да не си чувал за шалота – ползват го във всяко кулинарно предаване. С други думи, това е най-популярният лук в западната кухня. Много прилича на нашенския кромид, но има няколко съществени разлики. Първо, той е по-дребен и формата му е издължена, а не токова кръгла. Освен това главата му се дели на скилидко подобни части като чесъна. Второ, не е толкова лют. И накрая ароматът и вкусът му са по-деликатни от тези на кромида и може би това е една от причините толкова много да допада на префинените французи.
Този лук не е подходящ за запържване, тъй като се появяват горчиви нотки във вкуса. Страхотен е за приготвяне на сосове и пържоли. А според много готвачи, едно от най-добрите му приложения е при готвене на цели риби.
Шалотът е в основата на френската лучена супа, която няма как да не споделим. Малко е пипкава, но резултатът е уау. Вземаш килограм шалот. Изчистваш и го, нарязваш на тънки шайби и хващаш децата или мъжът да раздели шайбите на кръгчета. Докато си играят, разтопяваш на средна температура 40-50 грама масло и слагаш лука да се задушава за 15-20 минути като бъркаш, за да не загори. След това добавяш супена лъжица брашно и чаена захар и отново разбъркаш. Когато се смесят наливаш литър бульон (най-добре домашен, но може и на кубчета) и 100 мл. бяло вино. Вариш още 15-20 минути и малко преди края добавяш чаена лъжичка сушена мащерка и сол на вкус (ако ползваш бульон на кубчета, пропусни солта. И супата е готова.
Трикът е в сервирането. За да е баш по френски, вземи една франзела, нарежи я на филийки и ги запечи във фурната. След това поръси всяка филийка с настърган кашкавал и ги върни на топло, за да се разтопи. Поднеси супата с потопена в нея филийка франзела. Доста френско, нали?
С това ще завършим лученото ни приключение. Надяваме се, че сме ти е било интересно. И не забравяй, че в „Знам да ям“ ще откриеш още много полезна информация, с която да блеснеш в кухнята. И за да не я изпуснеш, ти предлагаме да се абонираш.