Изпитвал ли си притеснение, когато пазаруваш плодове? Дали няма да се окажат зелени или презрели? Или дали зад добрия външен вид не се крие плод, който не бих хапнал? За да нямаш повече подобни опасения, предлагаме ти нашите съвети за избор на плодове. Те са изпитани в практиката и няма да те подведат.

Най-важното при избора на плодове е да се доверите на сетивата си. Имаме предвид на носа, очите и ушите си.

Огледай внимателно плода

При избора на плодове външният вид е много важен индикатор. Затова не се притеснявай да огледаш всеки плод преди да го купиш. И докато на пазарите това рядко е възможно, в големите магазини, където всичко е изложено, няма проблем да избираш дълго.

Търси правилния цвят

Довери се на очите си и огледай цвета на плода. Знаеш, че ягодите трябва да са наситено червени, портокалите оранжеви, а лимоните наситено жълти. Ако видиш отклонения от характерните цветове или зони, които са по-бледи, се откажи от покупката.

Трябва да е здрав

Огледай внимателно за петна и наранявания по кората. Ако видиш по-тъмни или меки участъци, значи плодът не е бил набран или съхраняван правилно и по-добре не го купувай. Провери и за мухъл, особено около дръжката или в основата. Не е нужно да казваме, че ако има трябва да върнеш продукта на стелажа.

Дръжката е като часовник

Ако има дръжка, също ѝ обърни внимание. Ако е зелена и здрава, значи плодът е набран наскоро. Меката и потъмняла дръжка показва, че е прекарал доста време в складовете.

Помириши го

Някои плодове излъчват силен аромат, когато са добре узрели. Това важи най-вече за цитрусите. Затова не се притеснявай да приближиш лимона или портокала до носа си. Ако усетиш характерния им аромат, значи си попаднал на хубав плод.

Послушай плода

Ако купуваш диня, е добре да я почукаш. Ако чуеш характерен звук на „кухо“, значи е добре узряла. Ако звукът е плътен, има още какво да се желае.

Претегли го на ръка

Вземи плода и го „претегли“. Ако усещането за тегло е по-голямо, отколкото размерът предполага, значи си попаднал на хубав, здрав плод, който не е загубил от соковете си при престоя в магазина.

Купувай сезонни плодове

Най-сигурно е да купуваш сезонни плодове, които са характерни за страната. Разбира се, за да си сигурен в качеството им, те трябва да са от местен производител. Така ще знаеш, че в началото на лятото ще попаднеш на хубави череши, в края му на сочни праскови, а през есента ще купиш ароматни ябълки и сладко грозде.

А след като си напазарувал, добре е да знаеш кои плодове са за хладилника и кои- за килера, за да не се развалят и обезвкусят твърде бързо. А тук можеш да намериш кратък наръчник на екзотичните плодове на пазара. Да ти е сладко!

Вижте още

Свежи и лесни рецепти за десерти със сезонни плодове

Мислиш ли си за нещо сладичко? Но искаш да е вкусно и да не развали диетата ти? Предоставяме на вниманието ти три лесни рецеп

Мислиш ли си за нещо сладичко? Но искаш да е вкусно и да не развали диетата ти?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.