Информираният избор е пътят към здравословното хранене

В „Знам да ям“ вече сме ви разказвали за различните методи за съхраняване на храна. Днес ще се спрем по-подробно на един от тях – замразяването. На пръв поглед изглежда лесно – слагате продукта във фризера и готово. Но сигурно сте забелязали как след размразяване вкусът се е променил. Това може да се избегне. Ето как.

Подбирайте какво да замразите

Продуктите с голямо съдържание на вода, като краставици, ягоди или домати, не са ОК за фризера. Причината е, че водата в тях кристализира и променя структурата на храната. Затова след размразяване вместо свеж плод или зеленчук получавате пихтиеста каша.

Внимавайте с опаковката

Храната за замразяване трябва да е добре опакована, а пликовете да са плътни и здрави, за да не се разкъсат. Ако се получи скъсване, не само че продуктът ще се разпилее из фризера, но и ще изсъхне, тъй като ще загуби влагата си.

Опаковките трябва и да се затварят плътно, за да не проникне излишен въздух, който ще окисли храната. Добре е и да не абсорбират миризми, тъй като няма да е приятно, ако пилето ви мирише на риба.

Опаковайте прецизно

Идеалният вариант е храната да е вакуумирана. Така няма да е изложена на влиянието на въздуха и на останалите продукти във фризера. Но тъй като не са много хората, които имат вакуумираща машина вкъщи, ви предлага една лесна техника. Сложете продукта в плика и притиснете, за да изкарате колкото е възможно повече въздух. След това бързо го запечатайте. Можете да го вържете или да използвате щипка за пликове за фризер – има ги във всеки по-голям магазин. Разбира се, можете да ползвате и пликове, които се запечатват.

Подреждайте правилно храната във фризера

Най-добре е ако можете да разделите различните по тип продукти в различни чекмеджета. Използвайте едно за месо (свинско, телешко, птици), други за плодове и зеленчуци и трето за риба и морски дарове. Така ще избегнете смесването на миризми, за което споменахме.

Гледайте знаците на опаковките

В магазините ще откриете огромно разнообразие от опаковки за храна. Тези, които са безопасни за продуктите са обозначени с надписа „LE“ или имат знак с успоредни нож и вилица. Тези маркировки показват, че пликът или кутията са подходящи за съхранение на храна.

Това са най-важните правила за запазване на свежестта и вкуса на хранителни продукти във фризера. А сега ви предлагаме да си припомните и как да размразявате месо и плодове и зеленчуци.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми