Мина времето, когато под гъби се разбираше само печурки. Днес в магазините се предлагат много видове- и култивирани, и диворастящи. Но доста хора се притесняват да ги купуват, защото: а) са им непознати и б) не знаят за какво да ги ползват. Ако ти си от тези хора, подготвили сме ти решение и на двата казуса – ще ти разкажем за основните видове гъби в магазините и ще ти дадем идеи как да ги ползваш в кухнята си.

Печурки

Няма как да не споменем най-популярната и обичана гъба – печурката. Има я във всякакви разновидности – прясна, сушена и маринована. Според нас това е най-универсалната гъба, защото може да се ползва за всякакви ястия и търпи всякаква обработка. Печурката може да се задушава, пържи и пече, а дори и да се яде сурова в салати. За последното е добре да е хубаво измита и нарязана на мнооого тънко, най-добре на кухненското ренде. Няма да те занимаваме повече с печурката – сигурни сме, че я познаваш много добре.

Манатарки

Страхотно е, че една от най-ароматните гъби се предлага в магазините. Освен, че е вкусна, манатарката е и полезна – в 100 грама има само 26 калории и по-малко от 1 грам мазнини. Трудно ще намериш прясна манатарка, но това не трябва да те притеснява, защото тази гъба си е капризна за съхранение, а и сушената е страхотна за готвене.

Има два начина да използваш сушената манатарка. Първият е класика в жанра – накисваш я във вода и гъбата бързо връща формата и обема си. След това можеш да я ползваш за всичко – сосове, печени ястия или в салата след като я бланшираш. Вторият вариант е да я сложиш на парченца директно в супата или яхнията и тя ще си поеме достатъчно течност и ще се сготви.

Не ти препоръчваме да ползваш накиснатата манатарка за задушаване в масло, защото ще пръска като исландски гейзер. За задушаване си ползвай пресни гъби, но имай предвид че и те отделят доста течност. Затова винаги слагай капак или решетка срещу пръскане и не задушавай по много гъби наведнъж.

Шийтаке

Тези азиатски дървесни гъби все по-уверено си пробиват път към трапезата ни. Заради страхотните си качества са известни и като „Императорски гъби“. Освен че са вкусни, те са и много полезни – съдържат всички незаменими аминокиселини, богати са на витамини и минерали и на Омега-6 мастни киселини. В източната медицина гъбите шийтаке се използват за подсилване на имунитета.

А в кухнята са подходящи буквално за всичко. Можеш да ги добавиш в салати, в сосове или в основни ястия. Един изпробван трик – страхотни са за ориз с гъби в комбинация с печурки. Хубавото на тези гъби е, че са доста трайни – на стайна температура запазват свежестта си около три дена, а ако са в хартиен плик в хладилника – около 2 седмици. В магазините могат да се намерят пресни гъби, които са страхотни, особено ако ги сготвиш веднага. Има и сушени, които се „активират“ като манатарките – във вода. А има и мариновани в консерва. Те са ни любими, защото са много вкусни, имат универсално приложение в кухнята и много дълъг срок на съхранение.

Миксове

В големите магазини все по-често можеш да намериш и миксове от сушени горски и/или култивирани гъби. Съветваме те да не ги подминаваш, защото те могат да внесат онази нотка на уникалност и експерименталност, която търсиш. Малко количество от тези гъби изцяло ще промени вкуса и аромата на всяко ястие. Задушени в масло, те са и атрактивно предястие, особено ако са поднесени върху препечена филийка франзела леко натъркана с чесън.

Засега приключваме с гъбите. Скоро ще има и рецепти с този толкова любим продукт. И за да не ги изпуснеш, абонирай се за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.