Казват, че за бялото вино имало само една песен и тя била „Бяло вино, защо не си червено?“. Е, според нас това е абсолютно неоправдано пренебрежение към белите вина, които имат своето достойно място на масата. Отделен въпрос е, че те не са в конфликт и с диетата ви и много специалисти позволяват по една чаша на вечеря. Ето защо днес ще ви дадем основни насоки за избора и комбинирането им с храна.

Не търсете най-ниската цена

Знаете, че цената обикновено отразява качеството, затова не търсете най-ниската. Няма как вино за 4-5 лева да ви предложи насладата, която търсите. Най-добре е да избирате вино според вкуса и финансовите си възможности, като във всеки клас вина има примери за добро качество от България и света. И още нещо – съветваме ви да не купувате евтино вино дори и за готвене. Както казва прочутият готвач Жак Пепен „Ако нещо не става за пиене, защо мислите, че е ОК за храната ви?“.

Четете етикетите

С цел повишаване на винената култура на потребителите, все повече производители дават подробна информация на етикетите. И тук не става дума за задължителните атрибути като: регион, партида и сортове, а за детайли като вкусови и ароматови характеристики на виното, препоръчителна температура на сервиране и с какви храни да се комбинира.

Добийте основни познания

Както сме писали в „Знам да ям“ комбинирането на храна и вино е въпрос на познание и личен вкус. И тъй като не можем да се бъркаме в усещанията ви за това какво е вкусно, ви представяме някои от класическите комбинации на утвърдените бели сортове:

  • „Шардоне“ се комбинира страхотно с печени птичи меса. Ако виното е отлежало по-дълго в дъбови бъчви и е добило характерния аромат, можете спокойно да го поднесете с пушена сьомга или пъстърва на грил.
  • „Шенин блан“ е чудесна добавка към печено свинско с плодове като ябълки или праскови, независимо от правилото, че бяло вино е за бяло месо, а червеното е за червени мръвки.
  • „Мускат“, който е по-скоро сладникав сорт може да се поднесе като аперитив или с десерта.
  • Италианското „Пино Гриджио“ също може да се пие без храна в добра компания. Но ако решите да го употребите за обяд или вечеря, за него е подходяща китайска храна.
  • „Совиньон блан“ е сухо вино, което се комбинира много добре с различни сирена (класиката е със сметаново синьо сирене) или карамелизирани праскови или сливи.

Не пренебрегвайте и българските сортове

Безспорно в последните години се появяват страхотни български вина. Някои производители залагат и на типично местни сортове, които заслужават внимание. Това са „Мискет“, Димят“ и „Тамянка“. Те вървят със свежи салати, леки меса, риба и десерти.

Добавки за пълна наслада

Според нас най-важната добавка към хубавото вино не е толкова храната, колкото компанията. С добри приятели всяка напитка става по-вкусна. А ако държите на детайлите, можете да си купите скъпи чаши за бели вина, красиви ледарници, които да държат бутилката охладена и всеки друг аксесоар, който ще ви донесе наслада.

Засега толкова за белите вина. Предстоят ни срещи с розето и червените гроздови еликсири.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.