Тези дни докато кротко си разглеждахме „Знам да ям“ установихме, че сме писали доста за боба. Разказвали сме защо е супер храна и какво да сготвим с него бързо и лесно. Но открихме, че не сме отделяли специално внимание на качествата му и на различните видове, които можете да откриете в магазините. И веднага поправяме този пропуск.

Фасул

Това е почти научното наименование на културата, която ние българите с обич наричаме „боб“ и е още един пример за храна, която приемаме като традиционна за нашите земи, а всъщност е донесена от Колумб от Америка. Заради високия си добив и лесното отглеждане бобът много бързо се е разпространил по целия свят и сега вирее на всички континенти и е важна част от националните кухни. Между другото в Япония приготвят страхотни сладки с бобов пълнеж.

Защо е полезен?

Никак не е случайно, че тази храна е толкова популярна. Бобът е сред най-достъпните и полезни продукти. В него се съдържат почти всички важни витамини, като С и В; минерали; калций; йод, желязо; магнезий и фосфор. Има и много протеини – почти колкото в месото и повече отколкото в рибата – 9 грама на 100 грама сварен фасул. В същото време съдържа по-малко от грам мазнини и има 10 грама фибри.

Основни сортове

Има десетки сортове, които се отличават по размер на зърната, цвят, плътност и така нататък. Ето и кои са най-разпространените в България.

 • Дребен бял боб. Основно се отглежда в Добруджа. Зърната му са овални, има дебела ципа и увира доста трудно. Подходящ е за супи и яхнии. Може да се намери на практика навсякъде и присъства във всяко домакинство.
 • Едър бял боб. По качества много прилича на дребния, но както говори и името му, е доста по-едър. Става за супи, яхнии и салати. И той увира трудно. Този вид е сред най-разпространените в търговската мрежа.
 • Смилянски боб. Един от символите на Родопите е с шарени, едри зърна. Това е изключително маслен сорт с неповторим вкус. Подходящ е за всякакви ястия, ако се панира се получава страхотно мезе за всякакви напитки – от вино до бира. Вирее в ограничен район с характерни климатични условия. Когато си купувате такъв боб е добре да сте на 100% сигурни в произхода, тъй като за съжаление все по-често се среща „смилянски“ боб с произход… Китай.
 • Червеният боб е разпространен в Мексико и южните щати на САЩ. Напоследък все по-често може да се срещне и в България. Зърната му са малки, закръглени и тъмни. Използва се основно за приготвяне на чили и задушени ястия.
 • Адзуки. Това е екзотичен за нашите ширини фасул с произход от Азия. Японците го наричат „царят на бобовите растения“, тъй като е лесно смилаем и увира много бързо. Използва се като цели зърна за ястия или смлян на брашно. Страхотна добавка е към ориз и салати.
 • Канелини произхожда от Италия. Има много добър вкус и се използва за приготвяне на класическата италианска супа минестроне и салати.
 • Флажолет е френският представител в днешната ни селекция. Зърната му са дребни, леко зеленикави, с деликатен аромат и вкус. Във Франция се използва за приготвяне на салати и като гарнитура към агнешко месо.

И така това бяха някои от основните видове боб, които можете да намерите в магазина. Както много пъти сме ви призовавали, не робувайте на стереотипи, а проявете смелост и опитайте нещо ново. Няма да съжалявате. А скоро очаквайте и нашите хитрини за готвене на фасул. Повярвайте ни – ще ви изненадаме.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

 • 6 приятни текстчета седмично
  (рецепта, диета, съвет или промоция)
 • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.