В света на бирата все по-упорито се промъква нов играч, който малко по малко печели любовта на хората със своята уникалност. Това са „крафт“ бирите, които са по-скоро бутикови, а не масови, но това не означава, че не са достъпни. Особено, когато една от големите търговски вериги у нас, Lidl, се заеме с тяхното популяризиране. И така, предлагаме ти да повишиш познанията си за бирата и да не робуваш само на популярните „лагер“ и „пилзен“, а да опиташ по-различно пиво. Няма да си разочарован, а и тези бири са подходящи както за дамите, така и за господата.

Що е то „крафт“ бира?

Така наречените „крафт“ (Craft) пивовари се появяват най-напред в САЩ. Те се стремят да произвеждат бира по традиционни методи, а всяка пивоварна си има собствени рецепти и подход. За специфичния вкус на крафт бирите допринасят и местни фактори като използваната вода, пшеницата и хмела, които имат локални характеристики и така нататък. Затова и ценителите казват, че крафт бирата е като виното – различава се по своите тероарни особености.

Крафт бирата в Lidl

Lidl пусна специална селекция от 15 подбрани сорта крафт бира. Сред тях са британски пейл и битър ейл, индийски пейл ейл, Портър и други. А защо специални? Защото са подбрани от световно известния ирландски експерт в областта Рори Лоутън. Той казва, че "Като любител на специфични видове бира от цял свят съм убеден, че много почитатели на бирата ще бъдат силно развълнувани от вкусовото разнообразие и високо качество на Lidl селекцията от крафт бира".

Крафт бирите от селекцията на Lidl се разграничават според четири основни категории: цвят, аромат, вкус и горчивина. Светъл сладък малц или тъмен силно билков – всеки сорт от бирената селекция е не само внимателно подбран заедно с ирландския бирен експерт, но и се отличава с много добра цена. В селекцията ще бъдат включени и български видове craft бири, произведени в с. Слънчево от пивоварната "Гларус Крафт Брюинг" – Glarus Pale Ale, Black Sea IPA и Saison.

"С изготвените от мен вкусови профили, прости описания на всички сортове бира и идеи как да дегустираме, всеки ще се почувства подготвен за крафт бирата", казва Рори Лоутън. А за теб остава да си направиш страхотни бирени мезенца и да приготвиш вкусни ястия с бира, с които да изненадаш близките и приятелите си.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.