Авокадото с право се счита за супер храна. Много специалисти го препоръчват като ежедневна съставка към менюто ни. И за да ти помогнем за разнообразната и здравословна диета ти приготвихме няколко страхотни рецепти с авокадо.
Този прекрасен плод е пълен с витамини А, С, и Е, минерали и желязо, които помагат на тялото да е в добро здраве. Съдържа много повече протеини, отколкото други плодове. Има антиоксидантно действие и спомага за изхвърлянето на токсините от организма. Един от най-големите му плюсове е, че удовлетворява апетита, което го прави идеална съставка на балансираното и диетично хранене.
Поради характерния си вкус се съчетава отлично с други храни. Можеш да поставиш резени авокадо върху риба, ястия с яйца, пилешко, или бургери. Идеално върви на боб, див ориз или киноа. Ако пък го пасираш с вода, лимонов сок, подправки и оцет, ще получиш страхотен дресинг за салата.
Тост с кашкавал и авокадо (идеален за закуска)
Продукти:
1 авокадо
Сок от 1 лайм
Щипка сол
Прясно смлян черен пипер
1 супена лъжица масло
2 филийки пълнозърнест хляб
2 тънки резена кашкавал
В малка купа намачкай авокадото заедно със солта, пипера и сока от лайм. Намажи филийките с масло, а след това и с подправеното авокадо. Постави кашкавала и ги захлупи една върху друга. Намажи не залепващ тиган с малко масло и печи от двете страни до златисто и докато се разтопи кашкавала. Така за по-малко от 10 мин. имаш вкусна и питателна закуска.
Пиле капрезе с авокадо (супер за обяд)
Продукти:
- 2 обезкостени пилешки гърди без кожа и разрязани по средата (като джоб)
- 1/2 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. подправка за пиле
- Сол и прясно смлян черен пипер
- 2 супени лъжици зехтин
- 8 филийки моцарела
- 4 резена от голямо авокадо (от твърдо, но узряло)
- 2 розови домата, нарязани на шайби
- 3 супени лъжици балсамико
В купа смеси чесъна на прах и подправката за пиле с 1/2 ч. л. сол и 1/4 ч. л. пипер. Поръси със сместа равномерно по двете страни на пилешките гърди. Загрей зехтина в тиган при средно висока температура. Добави пилето и готви до златисто кафяво за около 4-6 минути, всяка от страните. След това добави две парчета моцарела върху всяко парче, последвано от филийка авокадо и домат. Покрий тигана с капак и остави на котлона за още 3-4 минути. Поръси с няколко капки балсамико и пресен босилек или магданоз. Както казват французите: „Voila, обядът е сервиран.“
Салата с кафяв боб и авокадо (засищаща вечеря)
Продукти:
- 2 люти чушки
- 1 скилидка чесън
- ½ среден бял лук
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- 1 консерва кафяв боб
- 2 стръка зелен лук
- 2 супени лъжици пресен лимонов сок (може и лайм)
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 авокадо
- ½ c. пресен кориандър
В голяма купа смеси нарязаната на ситно люта чушка, чесъна, лука, 1/2 чаена лъжица сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер. Добави боба, лимоновия сок и разбъркай. Накрая прибави нарязаното на купчета авокадо и листата на кориандъра. Готово за по-малко от 10 мин. имаш страхотна свежа салата за вечеря.
Ако ти се хапва нещо за десерт, защо не опиташ някой от нашите предложения за десерти без печене или не си спретнеш едно плодово смути, което ще те засити между храненията.