В „Знам да ям“ отдадохме дължимата почит на боба. И в името на справедливостта и баланса, днес се насочваме към друга любима храна – лещата.

Произходът

Лещата произхожда от Азия и по-точно от централната част на континента. Там тя е традиционна храна от хилядолетия. Лещата е и едно от първите култивирани растения заедно с пшеницата и ечемика. За някои народи, например индийците, тя е на върха на хранителната пирамида. Отделно е основна част от менюто на вегетарианците.

Полезната леща

Лещата е страхотна добавка към всяка диета. Тя съдържа огромно количество протеин и е алтернатива на животинските източници. В състава ѝ влизат също елементи като калий, желязо, фосфор и манган. Осигурява на организма и витамин В1, пантотенова киселина, цинк, калий.

Тази храна е любима на специалистите по диетично и здравословно хранене, тъй като дава достатъчно енергия, а в същото време в нормалната засищаща порция има само около 230 калории. Освен това може да се комбинира с почти всяка храна – месо, зеленчуци, зърнени храни, ядки и дори сушени плодове като стафиди.

Основни видове…

  • Кафява леща. Това е най-разпространеният вид не само в България, но и по света. Има приятен лек вкус и се сварява за около 20 минути. Внимавайте да не я преварите, защото бързо става на каша. Затова когато се прави супа, лещата се добавя след като другите зеленчуци са почти готови.
  • Френска зелена леща. Това е най-ароматният сорт с пиперлив вкус. Тя се вари по-дълго от кафявата – около 45 минути и дори добре сготвена остава леко твърда, заради което е подходяща за приготвяне на салати.
  • Червена леща. Това е задължителна съставка в индийската кухня. Има мек, сладък вкус и добива златист цвят, когато се свари добре, което става за около 25-30 минути. Много бързо омеква и става на каша и затова се използва основно за пюрета, крем супи и гъсти яхнии.

… и хайверът на лещата

Има един вид леща, който е ценен като хайвер. Не случайно и името ѝ е такова „Белуга“. И също като безумно скъпия и невероятно вкусен хайвер, е черна на цвят. Тази леща уверено си пробива път в гурме кулинарията, тъй като при готвене не променя формата си, зърната имат характерен блясък и позволяват приготвянето на дизайнерски ястия. За такова минава дори и ръчно приготвен бял хляб с масло и няколко зрънца черна леща отгоре.

Тази леща е и много полезна. Пигментът в нея действа като антиоксидант и помага за предпазване от сърдечни заболявания и рак. Тя забавя и процеса на стареене на клетките.

И така, днес отдадохме дължимото на лещата. Разбира се, няма да спрем до тук. Все още не сме споделили любимите си рецепти, но и техният ред ще дойде.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.