Случвало ли ви се е да се чудите защо на две шишета пише „зехтин“, а по-голямото е два пъти по-евтино от по-малкото? Сигурно ви е минавала мисълта, че първото е некачествен. Не сте прави, просто става дума за различни типове зехтин, всеки от които има място в кухнята.

Увлечените от кулинарията имат поне 5 вида в шкафа – от такъв за около 15 лева за литър до глезотии с трюфели, които струват 10 евро за 100 грама (слава Богу, че от тях се ползват буквално 3-4 капки). Общото между тях е, че това е страхотна добавка към храната, която помага на диетите и ни зарежда с полезни хранителни вещества. А ето какво трябва да знаете когато се изправите пред безкрайната редица от шишета в магазина.

Научете видовете зехтини

Основните типове зехтин са:

  • Extra Virgin – той се получава от първото студено пресоване на маслините. Има много ниска киселинност – не повече от 0,8%. Той е и с най-наситени вкус и аромат. Разбира се, като топ продукт, е и най-скъп. Съветваме ви да не използвате такъв зехтин за термично готвене. За да се насладите на 100% на качествата му, го консумирайте само за овкусяване на салати или за завършване на ястия. Например, сложете няколко капки на таратора или гаспачото или поръсете върху риба или пържола, след като сте ги свалили от скарата. Extra Virgin зехтинът може да е филтриран или не. Вторият е с още по-наситени вкус и аромат, тъй като при него са останали малки парченца маслини. Добре е преди употреба да го разклащате.
  • Virgin – ако има някаква класация на зехтините, този е на второ място. Също е студено пресован, но това е един вид „втора цедка“ – от първото пресоване е получен Extra Virgin, а този от второто мачкане на маслините. Но това не означава, че е некачествен. Този зехтин също е нерафиниран и има силни вкус и аромат, макар и малко по-слаби от топ продукта. Друг „недостатък“ е сравнително по-високата киселинност – 1-4%. Но пък има предимството да е по-евтин от Extra Virgin.
  • Pure Olive Oil – това е бленд от студено пресован и рафиниран зехтин. С по-висока киселинност е и по-слаби вкус и аромат. Този тип е подходящ за термична обработка, тъй като рафинираното масло има по-висока температура на горене и запазва вкусовите и хранителните си качества.
  • Pomace – това е най-ниският клас зехтин, който се получава чрез рафиниране на остатъците от студеното пресоване на маслините. При него полезните хранителни вещества са в много ниска концентрация и затова този продукт е евтин. По-добре е да го избягвате и вместо него да ползвате качествено слънчогледово олио, например.

Преценете за какво ще го ползвате

В асортимента на всички големи магазини има поне два-три артикула от всеки тип зехтин, така че при правилна преценка, ще купите точно типът зехтин, който ви трябва. Няма смисъл да давате много пари за Extra Virgin, в който ще пържите картофи. За това има олио. Но пък, ако ще овкусявате салати или вече сготвени ястия, инвестицията със сигурност си заслужава. А ако не сте сигурни, попитайте консултантите в магазина. Те ще ви помогнат при избора.

За какво да гледаме в магазина?

Зехтинът е много чувствителен към светлината. Затова купувайте тъмни бутилки, а вкъщи го съхранявайте в някой шкаф. Така няма да се окисли и да граняса и ще запазите по-дълго вкусовете и ароматите.

Друг важен съвет е да не избирате по цвета. Зехтините са от тъмно зелени до златисти в зависимост от региона, където са произведени и сорта маслини. Важен е класът на зехтина, за което ви разказахме по-горе.

Четете внимателно и етикетите и ако нещо не ви е ясно, питайте. Така ще научите какъв тип е зехтинът и от къде произхожда. Това е важно защото има доста продукти, на които пише, че са италиански или испански, а всъщност това са страните, в които са пакетирани зехтини с произход от цялото Средиземноморие.

Образовайте се непрекъснато

В големите супермаркети можете да попаднете и на представяния на зехтин. Съветът ни е да не подминавате промоутърките, а да отделите 2-3 минути и да разпитате за типа и произхода на зехтина и да го опитате. Ако искате да усетите на 100% вкуса и аромата, съвсем леко натопете хлебчето в купичката със зехтин и изчакайте 4-5 секунди да попие. После го помиришете и тогава го опитайте. Така ще обогатите вкусовия си „речник“ и ще знаете какво търсите при следващото пазаруване.

Днес ви дадохме основни насоки за пазаруване на зехтин. В магазините има много различни видове масла и очаквайте подробна информация и за тях.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.