През последните десетилетия алтернативите на месото се увеличават: от обикновеното тофу до кюфтетата направени изцяло от растения или сейтан (житен протеин). А най-новото постижение е месо, произведено в лаборатория. Китай и Израел са сключили сделка за производство на месо в епруветка за 300 млн. долара, а Бил Гейтс и Ричард Брансън са инвестирали в бъдещето на тази технология и идея. Но какво всъщност означава месото да расте в епруветка и защо е необходимо ще ти разкажем тук.

Защо е необходима промяна?

Животновъдството е било създадено, за да произвежда много храна за много хора. Месото и млечните продукти са много засищащи и хранителни. Логично е, че колкото повече животни се отглеждат, толкова повече хранителни продукти ще се произвеждат. Уви, реалността не е толкова проста. С увеличаването на броя на животните във фермата, тя неизбежно се превръща във фабрика, а животните се тъпчат с антибиотици. Да не говорим, че повече от 50% от обработваемата земя в света е посветена на отглеждането на фуражи за животни или на земя за паша. В един момент се оказва, че хората гладуват, а животновъдството продължава да нараства. Месопроизводството е значително и тежко бреме за околната среда и допринася за изменението на климата. Но май има по-добър начин да нахраним света.

Месото на бъдещето

Wall Street Journal изчислява, че алтернативите за месо са довели до продажби за 700 млн. долара през 2016 г. и че до 2021 г. пазарът ще достигне 863 млн. долара годишно. А в САЩ, фирмата Beyond Meat вече продава бургери от растителен произход в над 5 000 магазина и над 4 000 ресторанта и хотели. В момента голяма част от алтернативите на месото са направени от растения. Но се наблюдава скок в проучванията и интересът към възможността за производство на месо в лаборатории. Тази "алтернатива" технически е месо, но отгледано в епруветка, вместо във ферма. Концепцията е известна още като ин-витро или култивирано месо. Въпреки това месото на бъдещето не е точно „месо“. Учените се стремят да запазят текстурата и вкуса на месото без да се вреди на животните и да се оказва минимално въздействие върху околната среда.

Предизвикателствата

Докато продуктите на растителна основа и другите източници на протеини се радват на завидна популярност, месото, отглеждано в лаборатории, е изправено пред няколко препятствия докато стигне до крайния потребител.

Най-голямото- „фалшиво месо“ звучи…гадно. Много от нас са изправени пред психологическа бариера пред яденето на лабораторни храни и лесно биха предпочели познатия вкус на истинските месни продукти. Друг сериозен проблем е, че високотехнологичното месо е скъпо. Една от основните причини, поради които лабораторно отглежданото месо е толкова скъпо, се дължи на говеждия серум, който е важна съставка в лабораторното месо. Ще трябва производството да се оптимизира и тази съставка да се замени, за да може цените на „фалшивото месо“ да са допустими за пазара.

От епруветка или животно, месото е част от културата и кулинарното ни наследство. Ще мине доста време, докато нещо успее да го замени. Но каквото и да ни готви бъдещето, „Знам да ям“ може да е в твоята поща всеки петък с вкусните си рецепти и полезните си съвети. Трябва само да се абонираш тук.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.