Нали сте виждали надписа „най-добър до“, последван от дата на пакета на храната? И сигурно често ви се е случвало, когато датата е минала, да изхвърлите дадения продукт. Днес ще ви разкажем за храни, които можете да оставите, въпреки че моментът „най-добър до“ е отминал. При това без какъвто и да е риск за здравето ви, което е най-важното в случая.

Какво означава „най-добър до“?

Много често този срок указва моментът, до който храната е с най-добри качества и най-свежа. След него тя все още е годна за консумация, но е възможно вкусът или видът да са се променили.

Какви храни можем да ядем след указаната дата?

Обикновено това са храни, които изискват съхранение извън хладилника. Такива са макаронените изделия, солта, брашното, подправките, варивата, ориза и други. При тях просто няма какво да се развали. Е, солта може леко да се овлажни, а подправките да загубят част от аромата си, но са напълно безопасни за консумация. Същото се отнася и за оцета, при който може да се появи лека утайка, но това не означава, че е развален. Нещо повече, в последните години в някои европейски страни тече дискусия дали въобще да се слагат каквито и да е срокове на изброените храни.

Шоколадът вида си мени, но вкуса – не

Някои храни променят драстично вида си след определен срок. Пример за това е шоколадът, който избледнява и става по-ронлив. Но пък все още си е вкусен сладък шоколад. А ако видът ви притеснява, спокойно можете да го използвате за сладкарски импровизации. Например, за топъл шоколад или разтопен за покриване на торти и сладкиши.

Соковете също са годни за консумация. Все пак в тях има захар, която е консервант, а и са минали пастьоризация за допълнително удължаване на годността. Е, портокалът вече може да не е толкова наситено жълт, но ще става за пиене. Имайте предвид, че тук говорим за запечатани сокове. Ако кутията е била държана няколко седмици след отварянето си в хладилника, директно я изсипете в мивката.

С кои храни да не рискуваме?

Има храни, с които не трябва да се рискува. Пример за това е рибата. Тя си е доста капризна откъм съхранение и, при най-малкото съмнение за качеството ѝ, я изхвърлете. Същото важи и за пресните меса. Има хора, които са държали пържолите до изтичането на срока за консумация, решили са, че няма да ги готвят и са ги пъхнали във фризера. След това са ги размразяват и започват да се чудят защо не стават за ядене. Причината е, че бактериите, които развалят месото вече са започнали мерзкото си дело и са съсипали иначе добрата пържола. Затова, яжте пресните меса, риби и яйца до срока на опаковката. Иначе рискувате своето и на близките си здраве.

Надяваме се, че сме ви помогнали да изхвърляте по-малко храна. И пак ви призоваваме да бъдете внимателни. А за да сме още по-полезни, вижте и нашите съвети за съхранение на продукти.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.