Когато чуем за италианска паста най-напред се сещаме за спагети „Болонезе“ и „Карбонара“. Но те са само върхът на айсберга. Днес ще се заровим по-надълбоко и ще ви представим накратко 10 от най-популярните видове паста, от къде произхождат и кои са подходящите сосове за тях. И така започваме.

Спагетите са символът на Италия по света

Дългите, тънки, цилиндрични пръчици са първата асоциация, когато кажем италианска кухня. Е, може и да са втората след пицата. Не е ясно точно от къде произхождат, но засега Южна Италия води в състезанието за тяхна родина. Формата на спагетите ги прави универсални за поднасяне с всякакви сосове – като започнем от споменатите „Карбонара“ и „Болонезе“ и стигнем до семплия вариант със зехтин, чесън и чери домати и до гурме сосовете с трюфели.

Любопитен факт – спагети и пенне бяха първите видове паста, които се появиха в България още преди 1989 година. Тогава спагетите се поднасяха със сос от доматено пюре или лютеница и салам „Камчия“, а пенне в заливка от мляко, захар и яйца, наречени „макарони на фурна“ бяха един от най-популярните десерти.

Пенне и лют сос е супер комбинация

Споменатите вече пенне са кухи цилиндърчета със заострен край с дължина около 3-4 см. Те произхождат от района на Пулия в Южна Италия. За тях се препоръчват сосове на доматена основа като пикантния „Арабиата“ или „Болонезе“. Разбира се, можете да ги приготвите и със сметановия „Алфредо“. Най-важното е сосът да е достатъчно течен, за да може да навлезе в кухината и да овкуси пастата.

Лингуините са сплескани спагети

В района Лигурия са решили да избягат от класическата форма на спагетите и просто са ги… сплескали. Така сосове като песто и карбонара полепват по-лесно и дават по-наситен вкус. И понеже Лигурия е на морето, по-точно на северозападното крайбрежие на Италия, тази паста много често се поднася с морски дарове.

Фарфале са като пеперуда

Тази паста произхожда от района Емилия-Романа, който е на север от Тоскана. Тя има форма на пеперуда, от където идва и името ѝ. В България често я наричаме и панделка. Най-популярният сос за този вид е от сметана и гъби. Подходящ е и „Алфредо“ и класическият доматен с подправки като риган или босилек за свежест.

Равиолите са калцонето на пастата

Тази паста също е от Емилия-Романа. Тя се приготвя като между два листа тесто се поставя плънка, която може да е от сирена, месо или зеленчуци. След като се изреже, пастата се вари и се поднася със сметана със салвия, класически „Болонезе“ или леко се запържва в чист доматен сос с чесън.

Орекиете са като малки ушенца

Тази паста идва от Пулия в Южна Италия и формата ѝ е на ухо, от където идва и името ѝ. За някои прилича на мида. Любимите сосове на местните са с броколи или спанак, които придават много свеж зелен цвят на ястието.

Талятели са най-популярната прясна паста

Дългите широки ленти са още един представител на паста традициите от Емилия-Романа. Те са най-пупулярният вид за приготвяне в домашни условия. Подходящите сосове са „Болонезе“ и сметана с гъби. Заради универсалната им форма, можете спокойно да импровизирате и с други сосве като „Карбонара“ или песто.

Капелини стават и за супи

Това е най-финият вид паста, нещо като родното фиде. Тя произхожда от северна Италия. Заради деликатността си, се поднася с нежни сосове като масло, овкусено с чесън, морски дарове или обикновен доматен сос.

Конкильоне са от най-големите видове

Тази паста произхожда от областта Кампания с център Неапол. По форма прилича на раковина и е доста голяма. Подходяща е за по-тежки сосове с основа рагу или рикота. Те навлизат в раковината и правят ястието доста хранително.

Фузили са като спирала

Тази паста също идва от Южна Италия, но бързо е станала супер популярна в цял свят заради универсалността си. Тя може да се поднася с почти всички класически сосове като „Карбонара“, „Арабиата“ или на сметанова основа. Фузили стават и за десерт като се приготвят със захар и рикота или маскарпоне.

Това беше нашият кратък справочник за 10-е най-популярни видове паста. Скоро ще споделим рецепти за приготвянето на всеки от тях, а до тогава можете да си припомните как да си направите спагети с водка.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.